Начало OFFNews Нинова срещу резолюцията на Йончева: Евродепутатите от БСП ще гласуват против в частта за Истанбулската конвенция
0

Нинова срещу резолюцията на Йончева: Евродепутатите от БСП ще гласуват против в частта за Истанбулската конвенция

0

В резолюцията за България, която ще гласува Европарламентът, има смущаващи текстове, съдържащи упрек за партии и политици в парламента, които не подкрепят Истанбулската конвенция, и препоръки България да намери начин да я ратифицира. 

Това обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. БСП не подкрепя конвенцията и има сериозен принос тя да не бъде гласувана в българския парламент, припомня тя. 

Лично съм понесла много удари за тази позиция. Чула съм много упреци, че отхвърляйки я, променям характера на партията от лява в консервативна. Уважавам различното мнение, както и нашите партньори в ПЕС. Парламентарната ни група внесе редица закони срещу насилието над жени, срещу езика на омразата към малцинствата. Но Истанбулската конвенция няма да срещне нашата подкрепа под никаква форма – нито директна, нито завоалирана – в резолюция срещу корупцията, категорична е Нинова. 

Ще предложа на нашите евродепутати, независимо че резолюцията е инициирана от Елена Йончева, да подкрепят текстовете, касаещи върховенство на закона, борба с корупцията и свобода, но да не подкрепят текстове за Истанбулската конвенция, като се съобразят с Конституцията на Република България и националния интерес на страната ни, заявява още Нинова. 

Очаква се в четвъртък ЕП да гласува резолюция за ситуацията с върховенството на закона у нас. Резолюцията идва след вчерашния дебат в пленарната зала в Брюксел, където бе дебатиран системният проблем с корупцията и върховенството на закона.

Източник: OFFNews