Начало OFFNews Неврологичен симптом е причината да бъдат спрени изпитванията на оксфордската ваксина
0

Неврологичен симптом е причината да бъдат спрени изпитванията на оксфордската ваксина

0

Доброволка от Великобритания в изпитанията на експерименталната ваксина срещу новия коронавирус на “Астра Зенека” е получила симптоми, съответстващи на рядко, но сериозно възпалително заболяване на гръбнака, съобщи Ройтерс.

Това е предизвикало решението на фармацевтичната компания да спре изпитанията.

Жената се възстановява и вероятно много скоро ще бъде изписана от болница, заяви изпълнителният директор на “Астра Зенека” Паскал Сорио на аудиозаседание с инвеститори.

Паскал Сорио потвърди също, че изпитанията на експерименталната ваксина, създадена съвместно с Оксфордския университет, са прекъснати и през юли, защото друг участник е проявил симптоми на множествена склероза.

Последвалите изследвания обаче показали, че това не е свързано с ваксината.

Изпитанията на ваксината на “Астра Зенека” могат да бъдат подновени още следващата седмица. “Астра Зенека” съобщи вчера, че преустановява третата фаза на клиничните изпитания на експерименталната ваксина във Великобритания, Бразилия, САЩ, РЮА и Япония, за да установи причината за влошеното здравословно състояние на един от доброволците.

Препаратът AZD1222 SARS-CoV-2 е комбинация от две моноклонални антитела. Той се смята за един от най-перспективните срещу новия коронавирус в света. Моноклоналните антитела имитират естествени антитела, произвеждани от организма за борба с инфекции. Те могат да се синтезират в лаборатория за лечение на болести. Сред настоящите им приложения са в борбата срещу някои видове рак

Източник: OFFNews