Начало OFFNews На живо в 16 ч: ГЕРБ и ВМРО ще дадат брифинг в НС
0

На живо в 16 ч: ГЕРБ и ВМРО ще дадат брифинг в НС

0

OFFNews ще излъчи наживо в 16 ч брифинг на ГЕРБ и ВМРО от сградата на новото Народно събрание.

По-рано днес ВМРО обяви, че днес, след заседанието на парламента, се събира на Национален съвет, за да обсъди дали ще подкрепи с подписите на своите депутати предложението на ГЕРБ за внасяне на проекта за нова конституция.

Все още ГЕРБ не е събрал необходимите 120 подписа за проекта си.

Междувременно, минути преди брифинга, ВМРО обяви, че преговаря с ГЕРБ за референдум по свои приоритетни теми.

В момента се провежда среща между народни представители от ВМРО и ПГ на ГЕРБ, съобщиха воеводите. На нея се водят преговори и се обсъжда подкрепа на ГЕРБ за идеята на ВМРО за провеждане на референдум относно предложенията на Красимир Каракачанов, които не са залегнали в проекта за нова Конституция:

· Въвеждане на изискване за притежаване на задължително, според Конституцията, училищно образование за придобиване на избирателно право;

· разширяване на правомощията на президента;

· създаване на текст в Конституцията, който да предвижда въвеждане на задължителна военна служба.

След вчерашните преговори между двете партии бе постигнато споразумение и ГЕРБ приемат предложенията ВМРО за допълване на проекта за нова Конституция по следните теми, съобщават още от ВМРО:

1. Да се включи преамбюл, в който да се декларират основните принципи на държавата:

– вярност към общочовешките ценности: свобода, мир, хуманизъм, равенство, справедливост и търпимост;

– издигане във върховен принцип на правата на личността, нейното достойнство и сигурност;

– съзнаване неотменимия си дълг да пазим националното и държавното единство на България

2. В Конституцията да се опише подробно герба на РБ – основен национален символ.

Гербът на Република България е изправен златен коронован лъв на тъмночервено поле във формата на щит. Над щита има голяма корона, първообраз на която са корони на български владетели от Втората българска държава, с пет кръста и отделно кръст над самата корона. Щитът е поддържан от два златни короновани изправени лъва, обърнати към щита от лява и дясна хералдическа страна. Те стоят върху две кръстосани дъбови клонки с плодове. Под щита върху прехвърлена през краищата на дъбовите клонки бяла лента с трикольорен кант е изписано със златни букви „Съединението прави силата”.

3. Да се закрепи в Конституцията задължението на държавата да полага грижа за насърчаване на раждаемостта в съответствие с общоприетите за българското общество стандарти за просвета, култура и социализация и за подпомагане на семейството, майчинството и децата.

4. За правата на българските общности зад граница:

– Конституцията да определи изрично, че лицата от български произход придобиват българско гражданство при облекчени условия, а не само по облекчен ред, както е действащата уредба.

– Да се признае изрично на лицата от български произход правата да се завръщат в страната, така както действащата Конституция признава това право на българските граждани.

5. Обвързване на задължението за училищно образование до 16 г. възраст с изпълнение на целите на образованието – да се постигнат минималните стандарти за образование, за владеене на български език, за възпитание и за социализация.

6. Гласуването бъде определено като граждански дълг.

Източник: OFFNews