Начало OFFNews Над 2,1 млн. клинични пътеки е изплатила НЗОК на болниците за 2019 г.
0

Над 2,1 млн. клинични пътеки е изплатила НЗОК на болниците за 2019 г.

0

С 2,2% повече или над 2 141 300 хил. бр. са изплатените клинични пътеки за миналата година спрямо 2018 г., показва отчетът на НЗОК, предаде БТА.

Депутатите приеха отчетите за дейността на Националната здравноосигурителна каса за 2018 г.и за 2019 г.

От БСП заявиха, че няма да ги подкрепят, ДПС настоява да бъдат разгледани и отчетите за изпълнението бюджета на касата.

Според зам.-председателя на парламента от ДПС д-р Нигяр Джафер положителна тенденция е, че около 115 млн. лв. от парите за лекарства са върнати обратно в НЗОК от договорените отстъпки с фармацевтичните компании. Д-р Дафер обаче обърна внимание на факта, че няколко поредни години НС не разглежда отчета на касата за бюджета й. Как се харчат близо четири млрд. лв на осигурените лица е изключително голям проблем, подчерта тя.

По думите на Джафер, през 2018 г. има категорични тенденции на задълбочаващи се дисбаланси в системата на здравеопазване, 33 на сто от средствата отиват в частни болници, 28 на сто от всички пари – в държавните, в общинските – едва 15 процента. Какво става с неразплатените към момента около 160 млн. лв. към чужди болници за лечение на българи – също е въпрос, на който трябва да се даде отговор, според ДПС.

Георги Михайлов от левицата смята, че да се коментира като негативна тенденцията на нарастване на разхода за лекарства, е несериозно, непрофесионално. Сериозен проблем е балансът между доболнична и болнична помощ, през четирите години той не беше променен, отбеляза депутатът.

Не съм видяла нито едно предложение за промяна на търговския характер на лечебните заведения от опозицията, отговори председателят на здравната комисия Даниела Дариткова/ГЕРБ/. В същото време, подчерта тя, НЗОК е изпълнила нормативната уредба, в отчетите е видно, че изпълнява задълженията си като контролиращ орган, за да се гарантира качествена медицинска помощ от договорните партньори. За 2018 г. касата, по думите на Дариткова, се е справила успешно с новото си задължение да управлява фонд за лечение на деца.

В условията на пандемия се е оказал добър вариант да имаме повече лечебни заведения, което се критикува по принцип от опозицията.

През 2019 г. дейностите на функционално направление “Лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни” са достигнали високо ниво на удовлетвореност сред пациентите по отношение обезпечаването на най-съвременна терапия за хронични заболявания, се посочва в отчета на Касата.

Наблюдава се постоянно увеличаване на разходите за лекарства, което се дължи на разширяването на достъпа на пациентите до иновативни лекарствени терапии с включването на нови международни непатентни наименования в списъка с лекарствени продукти, предназначени за лечение на заболявания, които се заплащат по реда на Закона за здравното осигуряване.

Осигуреността с общопрактикуващи лекари за 2018 г. се запазва на нивото на предходната година като средно за страната тя е един лекар на 1690 здравноосигурени лица, отчита НЗОК.

Към 31 декември 2018 г. общият брой на изпълнителите на болнична медицинска помощ, договорни партньори на НЗОК, е 368. От тях 316 са лечебни заведения за болнична медицинска помощ, 39 са лечебни заведения за специализирана извънболнична медицинска помощ и 13 са диализни центрове. Най-голям брой клинични пътеки през 2018 г. са договорени в СЗОК и РЗОК – Пловдив.

За 2018 г. са сключени 13 246 договори за извънболнична медицинска и дентална помощ, при 13 210 за същия период на 2017 г.

Източник: OFFNews