Начало OFFNews Над 1000 ареста в Русия при демонстрациите за Навални, протест и в София
0

Над 1000 ареста в Русия при демонстрациите за Навални, протест и в София

0

Руската полиция е задържала 1090 души днес по време на демонстрации в подкрепа на опозиционера Алексей Навални. Това съобщи неправителствената организация “ОВД-Инфо”, проследяваща демонстрациите в страната, предаде БТА.

По-рано днес бе съобщено за десетки арестувани.

Сред близо десетохилядното множество на митинга в центъра на Москва журналисти от АФП станаха очевидци на груби арести и сблъсъци между полицаи и демонстранти, посочва агенцията френската информационна агенция.

Според оценката на репортери на Ройтерс демонстрантите в Москва са около 40 000.

Демонстрация в подкрепа на кремълския опозиционер се проведе днес и пред руското посолство в София.

Хората издигнаха плакати с надписи “Свобода за политическите затворници”, “Свобода за Навални!”, предаде БГНЕС.

На протеста има представители на “Да, България” и партия “Републиканци за България”, както и протестиращите от гражданското сдружение БОЕЦ.

Горан Благоев „Републиканци за България” каза, че са днес тук, за да изразят своята 100-процентова съпричастност към един човек в страдание, в гонение, в неправда. „Солидарност с Алексей Навални, който се бори за нормално общество в Русия – такова, каквото всички ние като европейски граждани искаме и се стремим. “Републиканци за България” сме партия с евроцентрично ориентиране и естествено нашето място е тук, нашето място е там, където трябва да бъде защитен всеки, който е преследван, заради своите убеждения”, заяви Благоев.

Снимки: БГНЕС

Източник: OFFNews