Начало OFFNews Навални смята, че е отровен, за да не е заплаха за парламентарните избори
0

Навални смята, че е отровен, за да не е заплаха за парламентарните избори

0

Алексей Навални заяви, че руските разузнавателни служби са го отровили с нервнопаралитично вещество, защото властите го смятат за заплаха преди парламентарните избори догодина. Навални каза това в продължило повече от два часа видеоинтервю за руския блогър и журналист Юрий Дюдь в социалната мрежа YouTube. 

“Те разбраха, че имаше големи, големи проблеми, заплашващи ги преди изборите за Държавната дума”, каза той. Системата “умно гласуване”, която Навални измисли вече доведе до загуба за президентстката партия “Единна Русия” в редици населени места на последните местни избори. 

В интервюто Навални разказа за процеса на лечение, за кошмарите и халюцинациите, които е имал по време на медикаментозната кома. Опозиционният политик каза, че здравословното му състояние доста се е подобрило, а лекарите са били изненадани колко бързо се възстановява. Ръцете му обаче силно треперят и той продължава да се лекува чрез физиотерапия.

Навални каза, че не знае как веществото, с което е бил отровен, е проникнало в организма му, но добавя, че може да е докоснал нещо. Той заяви, че няма как Путин да не е виновен, след като някой в Русия има достъп до “новичок”, което е незаконно според международните закони.

Дюдь интервюира в същото предаване и съпругата на Алексей Навални – Юлия.

Само преди няколко дни в интервю за “Шпигел”, той категорично заяви, че няма “да достави удоволствието на президента Владимир Путин да живее в изгнание” и обеща да се върне в Русия веднага след като се възстанови напълно от отравянето си. Да не се върна би означавало, че Путин е постигнал целта си. И сега моята работа е да остана човекът, който не се страхува”, каза той.

На 20 август основателят на Фондацията за борба с корупцията в Русия беше хоспитализиран в Омск. Лекарите първоначално диагностицираха състоянието му като метаболитно разстройство, предизвикващо рязък спад в нивата на кръвната захар. Той бе поставен в изкуствена кома.

По-късно Навални бе транспортиран до Германия, въпреки съпротивата на властите. В интервюто на Дюдь Навални каза, че целта на управляващите била да почине или поне метаболизмът му да  разгради максимално отровния агент, за да не бъде разпознат. Направените в Германия изследвания, чиито резултати бяха потвърдени от лаборатории в Швеция и Франция, показаха отравяне с химически агент, който от рода на бойното отровно вещество “Новичок”.

Източник: OFFNews