Начало OFFNews Мюфтийството ни за карикатурата на Ердоган: Шарли Ебдо е сатанинско списание, дъно на безсрамието
0

Мюфтийството ни за карикатурата на Ердоган: Шарли Ебдо е сатанинско списание, дъно на безсрамието

0

Главното мюфтийство на Република България излезе с позиция, наречена “ОСЪДИТЕЛНА ДЕКЛАРАЦИЯ ОТНОСНО ПОСЛЕДНИТЕ ПУБЛИКАЦИИ НА СПИСАНИЕ ШАРЛИ ЕБДО”. В нея се посочва, че последната корица на карикатурното издание “Шарли Ебдо”, на която е изобразен турският президент Реджеп Тайип Ердоган, е “дъното на безсрамието, дебелоочието, вулгарността и на незачитането на човешките права и достойнство”.

Според българското мюфтийство френският президент Еманюел Макрон бил тръгнал по стъпките на неофашисткия начин на водене на политика и реторика.

Освен това от религиозната институция на мюсюлманското вероизповедание определят Шарли Ебдо като “сатанинско списание” и заявяват категорична позиция против “всяка проява на посегателство на религията, нейните светини и човешкото достойнствo”. 

“След оскверняването на пратеника Мухаммед (с.а.с) с публикуваните карикатури, този път списание Шарли Ебдо e взел на прицел и президента на Република Турция господин Реджеп Таййип Ердоган. Мюсюлманско изповедание в Република България остро осъжда този отвратителен опит за разпространение на расизъм и омраза. Така наречените карикатури са гнусни и лишени от чувство за човешко благоприличие и хуманизъм. Това е гавра с личността и достойнството на хората”, посочват от мюфтийството.

Ето и пълния текст на позицията на Главното мюфтийство:

ОСЪДИТЕЛНА ДЕКЛАРАЦИЯ ОТНОСНО ПОСЛЕДНИТЕ ПУБЛИКАЦИИ НА СПИСАНИЕ ШАРЛИ ЕБДО

Корицата на последният брой на списание Шарли Ебдо удари дъното на безсрамието, дебелоочието, вулгарността и на не зачитането на човешките права и достойнство с този дързък опит на провокация. Свидетели сме на всичко това благодарение на окуражителните постъпки на президента Макрон, който е тръгнал по стъпките на неофашисткия начин на водене на политика и реторика.

Остро порицаваме това сатанинско списание, което антагонизира нашия свят и пречист пратеник Мухаммед (с.а.с). Мюсюлманско изповедание в България заявява своята категорична позиция против всяка проява на посегателство на религията, нейните светини и човешкото достойнствo.

След оскверняването на пратеника Мухаммед (с.а.с) с публикуваните карикатури, този път списание Шарли Ебдо e взел на прицел и президента на Република Турция господин Реджеп Таййип Ердоган. Мюсюлманско изповедание в Република България остро осъжда този отвратителен опит за разпространение на расизъм и омраза. Така наречените карикатури са гнусни и лишени от чувство за човешко благоприличие и хуманизъм. Това е гавра с личността и достойнството на хората.

Мюсюлманско изповедание още веднъж подчертава, че свободата на словото и на печата трябва да бъдат в рамките на човешката етика и отговорност, да не погазва правата и свободите и да не накърнява другите. Ние следва да сме чувствителни към темите, които остро погазват личността, защото това е в основата на толерантността и доброто съжителство между различните в едно общество.

Източник: OFFNews