Начало OFFNews МЗ осъди действията на антиваксърите във Варна, настоява прокуратурата да разследва случая
0

МЗ осъди действията на антиваксърите във Варна, настоява прокуратурата да разследва случая

0

Министерство на здравеопазването осъжда категорично незаконните действия на антиваксърите във Варна, съобщиха от пресцентъра на здравното ведомство.

В неделя, в морската столица беше затворен принудително изнесен ваксинационен пункт.  Група граждани, представили се като “Комитет за спасение”, са искали от ваксиниращия екип документ, с който да удостоверят разрешително за ползване на лекарствените препарати (ваксини) на територията на България.

Протестиращите твърдели, че доставчикът на ваксините, т.е. Министерството на здравеопазването, няма законово разрешително за прилагане на ваксините. Те заявили, че ще подадат и жалба в полицията за извършено закононарушение. След намеса на полицаи пунктът е бил затворен. 

Ето какво гласи позицията на здравното министерство за инцидента с медиците от 1 ДКЦ във Варна:

“Ние няма да допуснем нашите медици да бъдат обиждани, обругавани и унижавани за това, че вършат съвестно работата си и спасяват човешки животи. Ваксините са най-ефективното средство за избягване на тежко протичане и смърт от COVID-19. Ваксинацията срещу COVID-19 в България е доброволна и всеки сам решава дали да си постави ваксина или не. Не принуждаваме никого, но няма да позволим на организирани групи антиваксъри да пречат на желаещите да се имунизират.

Няма да им позволим, заради самите тях. В същото време, когато антиваксърите нападнаха нашите медици, близо 5000 души се намират в болниците, а 390 берат душа в интензивните отделения с тежка форма на COVID-19. Повече от 95% от тях са неваксинирани. Когато утре същите антиваксъри развият тежки симптоми на COVID-19, ще искат от нашите медици, които вчера обругаха, да им осигурят най-доброто лечение. Няма обаче да можем да им го осигурим, ако ни пречат и не се спазват предписаните от експертите мерки.”

В позицията на МЗ се уточнява, че министър Кацаров ще настоява прокуратурата да разследва случая и ако се установят данни за престъпление, виновните лица да бъдат изправени пред съда.

Източник: OFFNews