Начало OFFNews Лукашенко преназначи правителството на Беларус без никакви промени
0

Лукашенко преназначи правителството на Беларус без никакви промени

0

Александър Лукашенко преназначи правителството на Беларус в пълен състав, без никакви промени на министри и заплаши протестиращите със “сериозни мерки”.

Президентът започна шести мандат след 26-годишно управление. Изборите от 9 август провокираха масови протести и полицейско насилие, както и национална стачка. Хората са убедени, че те са фалшифицирани. ЕС не ги призна. Опонентът на Лукашенко – Светлана Тихановска – бе принудена да избяга в Литва.

Лукашенко днес отговори със заплаха да предприеме нови сериозни мерки срещу демонстрантите и обвини Запада, че подстрекава вълнения в страната, предават АП и Би Би Си Русия.

Той нареди на силите за сигурност да възстановят реда по улиците и даде да се разбере, че е възможно повдигането на наказателни обвинения на опозиционните активисти, създали Координационен съвет, който да преговаря за преход във властта и нови избори. Членовете му поискаха анулиране на изборите и насрочване на нов вот в съответствие с международните стандарти и с нов състав на избирателните комисии, в това число и на централната.

Лукашенко обаче преназначи правителството по предложение на премиера Роман Головченко от началото на юни и отвърна със заплаха.

Снощи в Минск, паралелно с демонстрациите с искане за оставка на Лукашенко, се проведе и митинг на привържениците му, които се обявиха за мир и ред в страната.

Източник: OFFNews