Начало OFFNews Лукашенко поиска армията да смаже протеста
0

Лукашенко поиска армията да смаже протеста

0

Президентът на Беларус Александър Лукашенко днес се срещна с военни в град Гродно и в изявление им възложи да предприемат “най-строгите мерки” за запазване на териториалната цялост на страната, съобщава Би Би Си Русия.

Останалата част от речта му касаеше цветните революции и външна намеса в беларуските дела.

Защо Лукашенко говори за подобна заплаха не е ясно, тъй като нито един политик по света не е отправял претенции към териториалната цялост на Беларус.

В същото време член на координационния съвет на опозицията, известният беларуски художник и дизайнер Владимир Цеслер, напусна страната от съображения за сигурност.

Беларуската православна църква пък забрани на свещениците си да участват в протестите, избухнали на 9 август с избирането за шести президентски мандат на “последния диктатор на Европа” Лукашенко. Хилядите протестиращи са убедени, че изборите са били фалшифицирани. Те не бяха признати от ЕС. Опонентката на Лукашенко Светлана Тихановска бе принудена да избяга в Литва.

Днес тя разговаря с журналистка от Би Би Си Русия, пред която обеща опозицията да устои до края, защото ако сега протестът отстъпи, хората ще бъдат “роби”.

Източник: OFFNews