Начало OFFNews Лукашенко: Няма да си отида просто така. Четвърт век изграждах Беларус
0

Лукашенко: Няма да си отида просто така. Четвърт век изграждах Беларус

0

Президентът на Беларус Александър Лукашенко каза пред руски медии, че не може “просто така” да напусне поста си, както настоява опозицията.

Това съобщи главният редактор на радио “Говорит Москва” Роман Бабаян, който е бил в групата руски журналисти, взели днес интервю от Лукашенко.

“Няма да си отида просто така. Аз четвърт век изграждах Беларус. Освен това, ако си отида, ще колят моите привърженици!”, цитира журналистът думите на президента.

Според Бабаян Лукашенко обяснил появата си с автомат на видеозапис по време на протестите така: “Появата ми с автомат означаваше само едно – никъде не съм избягал и съм готов да защищавам своята страна докрай”.

Пред пратениците на лоялните на Кремъл руски медии Лукашенко признава, че може би “се е позаседял” на президентския пост, но заявява , че само той може “да защити беларусите”.

Лукашенко от ютията и чайника

“Да, възможно е, аз малко се позаседях, може би ме показват не само от телевизора, но от ютията и чайника. Но наистина сега само аз мога да защитя беларусите”, цитира думите на Лукашенко кореспондентът на телевизия “Русия 1” Евгений Рожков.

Александър Лукашенко е президент на Беларус от 1994 г.

Рожков добавя, че според Лукашенко зад демонстрациите в Беларус стоят Съединените щати чрез свои центрове в Полша и Чехия.

Президентът смята също, че протестите са движени от две нови поколения и формиралата се в страната малка класа на стремящи се към властта “буржоазчета”, използвайки презрително разговорната руска дума “буржуйчик”.

Пред руските журналисти Лукашенко оправдал с “нагорещяване на емоциите” действията на правоохранителните органи срещу демонстранти, включително журналисти.

Но по думите му милиционерите и спецчастите ОМОН са защитили и спасили страната от блицкриг.

Според Бабаян Лукашенко не е изключил възможността в Беларус да се състоят предсрочни избори след подготвяната промяна в конституцията на страната.

Източник: OFFNews