Начало OFFNews Купуваш гривна за 6 лева за плаж ‘Русалка’, прокуратурата се самосезира
0

Купуваш гривна за 6 лева за плаж ‘Русалка’, прокуратурата се самосезира

0

Върховната административна прокуратура е открила нарушения, свързани с ограничаване на достъпа до морски плажове в Каварна. Става дума за плажовете “Русалка – бейби плаж”, “Русалка – централен” и “Русалка – каяк”.

Установено е нарушение на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.

Още през 2019 г. прокуратурата възложила на министъра на туризма да бъде направена проверка. През април търговско дружество било глобено с 5000 лв.

В началото на август тази година кметът на Каварна съобщил още, че фирмата е поставила бариера към плажовете и събира такси за паркинг. Дружеството искало от туристи да платят “гривни” по 6 лв. и едва тогава гражданите се допускали към плажовете.

В рамките на комплекса е поставена и табела, от която става ясно, че срещу куверт от 6 лв. на човек, на посетителите се предоставя ползването на цялата алейна инфраструктура на селището и ползването без допълнително заплащане на плажни принадлежности.

За извършената проверка от министерството на туризма са съставили констативен протокол, към който е приложен снимков материал и касовия бон от заплатените такси за “гривни”.

Същата фирма е поставила и плажни принадлежности на неохраняемите плажове, без да има право. 

Плажовете са изключителна държавна собственост и по закон достъпът до тях не може да бъде ограничаван. Общините са длъжни да осигурят свободен и безплатен пешеходен достъп на гражданите до плажа.

Източник: OFFNews