Начало OFFNews Крал Салман: Нормализирането на отношенията с Израел е невъзможно без създаването на палестинска държава
0

Крал Салман: Нормализирането на отношенията с Израел е невъзможно без създаването на палестинска държава

0

Саудитският крал Салман е провел телефонен разговор с американския президент Доналд Тръмп за евентуалното нормализиране на отношенията с Израел. Той е заявил, че това е невъзможно преди създаването на палестинска държава, предава Ройтерс, цитирайки саудитската държавна информационна агенция.

Двамата лидери са разговаряли след мирното споразумение между Израел и ОАЕ, което беше сключено с американско посредничество преди почти месец – на 13 август. Така Емирствата станаха едва третата арабска държава и първата такава от Залива, която има дипломатически отношения с еврейската страна.

Очакваше се Рияд да последва Абу Даби, тъй като саудитските власти разрешиха на първия пряк търговски полет между Израел и ОАЕ да премине през въздушното пространство на кралството. Освен това, анализатори твърдят, че стъпката на Емирствата е невъзможна без предварителното ѝ съгласуване със Саудитска Арабия.

Изграждането на дипломатически отношения между Рияд и Тел Авив обаче засега все още изглежда трудно. Крал Салман е казал на Тръмп, че Саудитска Арабия иска да види справедливо и трайно решение на палестинския въпрос на основата на арабската мирна инициатива, предложена от кралството през 2002 г. В нея е заложено изтеглянето на Израел от териториите, завладени по време на войната от 1967 г., създаване на палестинска държава, след което нормализиране на отношенията с арабските държави.

Източник: OFFNews