Начало OFFNews Кралят на Тайланд върна титлата на една от жените си, след като я обяви за нелоялна
0

Кралят на Тайланд върна титлата на една от жените си, след като я обяви за нелоялна

0

Кралят на Тайланд Маха Вачиралонгкорн върна титлата консорт (съпруга на управляващия крал) на своята фаворитка Сининат Вонгваджирапакди, след като през октомври 2019 г. й я отне, като я обвини в нелоялност, предаде Си Ен Ен. 

Тайландското кралско семейство съобщи в официално изявление, че всички титли, военни звания и отличия на Сининат са върнати, а предишните й обвинения са свалени. 

35-годишната фаворитка на краля беше обвинена в преврат и в това, че се е опитала да стигне до статуса на кралица. Подробностите за това защо са върнати всичките й звания са оскъдни, не е ясно и къде е прекарала времето след обявяването й в нелоялност. 

Сининат е първата съпруга на тайландски крал за последните сто години. Само три месеца, след като Вачиралонгкорн я направи своя съпруга, отне всичките й звания. Тя е удостоена със званието през юли 2019 г., два месеца след сватбата на Маха Вачиралонгкорн и Сутхида Тиджай, зам.-началник на личната му служба за сигурност. Монархът даде на четвъртата си съпруга титлата кралица.

Вонгваджирапакди има звание генерал-майор, била е военен пилот и е изпълнявала функциите на бодигард и медицинска сестра на краля. През август 2019 г. кралският двор публикува снимка на 35-годишната Сининат във военна униформа в кабината на изтребител и съобщи, че кралят е заповядал за нея да бъде написана кралска биография.

Маха Вачиралонгкорн е единственият син на краля Пхумипон Адулядет. След смъртта на баща си Маха седна на трона през декември 2016 г.

Най-дългогодишният принц-консорт е Филип, бракът му с британската кралица Елизабет е на 72 години.

Източник: OFFNews