Начало OFFNews Конституцията била виновна за ограбването на банките и за ляво-екстремисткия метеж
0

Конституцията била виновна за ограбването на банките и за ляво-екстремисткия метеж

0

“Великото народно събрание ще каже каква Конституция да се приеме”. Това каза пред БНР евродепутатът от СДС-ГЕРБ/ЕНП Александър Йорданов.

Според него проектът, който ГЕРБ представи за нова конституция, бил “добра основа за изпълнение на целта, която си поставя – свикване на ВНС”.

По думите му, който сега е против ВНС, защитава статуквото на сегашната Конституция. Йорданов попита кой трябва да бъде премиер на България и подчерта, че протестиращите срещу Бойко Борисов не дават отговор на този въпрос.

Той беше категоричен, че подкрепя идеята за свикване на ВНС, както и системата, по която това да се случи – смесената, т.е. пропорционална и мажоритарна. Йорданов припомни, че в VII ВНС той е бил избран като мажоритарен кандидат.

“Затова слушах избирателите си и не гласувах за конституцията, която прие VII ВНС”, посочи той.

Бившият председател на парламента коментира, че днес България е член на Европейския съюз и НАТО и е необходимо да се премахнат “ония слабости в настоящата Конституция, които през прехода действаха като заложени капани”.

“При действието на тази Конституция в България се ограбиха банките и спестяванията на гражданите, приватизираха се за жълти стотинки активи за милиарди, лица от престъпния контингент станаха мултимилионери, а най-много се облагодетелстваха личности от номенклатурни комунистически и ДС фамилии. Някои от тях имат и медии и дирижират ляво-екстремисткия метеж”, каза той.

Йорданов прогнозира, че антиправителствените протести няма да успеят и ги определи като незаконни. Като участник в “Града на истината” през 90-те г. той припомни, че тогава палатките са били на тротоара пред президентството и не са блокирали кръстовища, за да пречат на придвижването на гражданите.

“Критикувал съм правителството на ГЕРБ, но съм го критикувал за неща, които смятам за важни, именно, че не трябва да се допуска влияние на руската политика в България. Критикувал съм Бойко Борисов, когато много лесно започна да сменя някои министри, когато смени председателя на НС Димитър Главчев и когато неоснователно реши да подаде оставка, за да прави предсрочни парламентарни избори, когато бяха загубени президентските избори”, обясни евродепутатът.

Източник: OFFNews