Начало OFFNews Когато Господ си забрави обещанието
0

Когато Господ си забрави обещанието

0

Да откриеш смисъла на битието в музиката, да поискаш господ да те дари с умението да музицираш и да му обещаеш, че така ще му служиш и славиш. Това е отправното начало в спектакъла „Салиери“ на режисьора Петринел Гочев и габровската трупа, който може да гледате на 10 септември 2020 г. от 19.00 часа на голямата сцена на ДТ „Рачо Стоянов“.

Постановката, чиято премиера мина на 7 юли тази година, е направена по пиесата „Амадеус“ на английския драматург Питър Шафър, в превод на Мария Змийчарова. Участват актьорите Димо Димов – в ролята на Салиери, Таня Йоргова и Петко Петков – различни персонажи от обкръжението на Салиери, със специалното участие на пианистката Инес Симеонова. Художник и сценограф на постановката е Гергана Лазарова – Рънкъл.

Тук обратно на очакванията ще присъствате на изповедта на Салиери в последния му ден. Ще видите неговия разказ за желанието да твориш и внезапната среща с гениалността. Представление за съперничество и борба, надпревара с времето и надскачане на човешките граници, ревност и отчаяние, преследване на слава и облог с бога.

Представление, което ще ви разходи из историята на музиката и ще ви въведе в тайните на музикалната хармония, защото тук главна роля има музиката. Тя е съвършеният инструмент на бога да построи универсума, да запази целостта на света и да осмисли битието на хората. Какво се случва когато господ си забрави обещанието? Болезненият отговор ще ви даде Салиери – първоначалният облог става неговото изпитание. А Моцарт? Той е само живата еманация на божественото, гениално съвършенство и контрапункт на посредствеността.

Като на истински класически концерт ще чуете музика на живо. Актьорът Димо Димов специално за постановката е разучил и изпълнява „Фантазия“ от Моцарт. В този спектакъл той прави една от най-силните си роли на габровска сцена и отправя сериозна заявка към големите театрални награди.

Пианистката Инес Симеонова ще изпълни на две пиана откъси от творчеството на Моцарт – „Дон Жуан“, „Вълшебната флейта“, „Сватбата на Фигаро“, „Реквием“, „Меса“, втора част от „ХХIII концерт за пиано“, част от сонатите. Освен тях публиката ще чуе изпълнението ѝ на втора част от „Концерт за пиано и оркестър“ от Антонио Салиери, кратки откъси от произведенията на Хендел, Й. С. Бах и Шопен.

Следващото представление на „Салиери“ е на 21 септември 2020 г. от 19.00 часа, голяма сцена на ДТ „Рачо Стоянов“.

Билети могат да бъдат закупени от касата на театъра и онлайн на https://bit.ly/32bZMxh – за 10 септември и на https://bit.ly/3ihyGdq – за 21 септември.

Източник: OFFNews