Начало OFFNews Как министър Банов се оправда с Дайнов и Тео Ушев за калпавите промени в медийния закон
0

Как министър Банов се оправда с Дайнов и Тео Ушев за калпавите промени в медийния закон

0

Подписката, с която над 1200 интелектуалци поискаха оставката на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков, е станала причина да бъдат подменени одобрените от работната група промени в медийния закон.

Това стана ясно от думите на министъра на културата Боил Банов по време на конферентен разговор с директора на БНР Андон Балтаков. Преди дни Балтаков обяви, че подава оставка именно заради подменени текстове в проектозакона.

“Промяната на текста… промените в материала, изработен от работната група – първо, много е важно за мен да уточним – те касаят единствено и само мандатността и оттам съответно и мандатността на управителните съвети”, заявява Банов.

По думите на министъра на културата промените са продиктувани от “едно единствено нещо” – подписката, последвала внесените от председателя на Комисията по култура и медии в парламента Вежди Рашидов текствове за промени в медийното законодателство. Те предвиждаха удължаване на мандатите на генералните директори на БНТ и БНР от 3 на 5 години.

Подписката бе подкрепена от над 1200 интелектуалци, които едва ли да предполагали, че тяхната позиция послужила за повод за новите спорни промени в Закона за радиото и телевизията. Сред подписалите отвореното писмо са Тео Ушев, Явор Гърдев, Георги Господинов, Евгений Дайнов, Искра Ангелова и мн. др.

В крайна сметка Банов отказа да оттегли законопроекта, който е предложен за обществено обсъждане до 18 ноември. По-късно днес министърът ще се срещне със СЕМ и с генералния директор на БНТ Емил Кошлуков.

В предложените проектопромени липсва механизъм, по който всеки генерален директор да може сам да назначава свой Управителен съвет. Няма и ясни критерии за изчисляването на държавното финансиране за обществените медии. Както досега, финаллото решение за бюджета на всяка от тях ще се взема ежегодно от Министерството на финансите.

Източник: OFFNews