Начало OFFNews Йончева: Време е Еврокомисията да избере кое й е по-скъпо – демокрацията или Борисов
0

Йончева: Време е Еврокомисията да избере кое й е по-скъпо – демокрацията или Борисов

0

“Днес е време Европейската комисия да избере кое й е по-скъпо – демокрацията или господин Борисов.”

Това заяви евродепутатът Елена Йончева в Комисията по гражданските свободи, правосъдие и вътрешен ред (LIBE), пред която комисар Вера Йоурова представи механизма за сътрудничество и проверка.

По време на изслушването стана ясно, че механизмът остава дори и след въвеждането на новото наблюдение – за върховенството на закона.

Изслушването за механизма за сътрудничество и проверка, както и последвалата дискусия с фокус върху България, влязоха в дневния ред на комисията по настояване на Йончева. 

„Българските граждани са европейски граждани. И в момента те се борят за европейския път на страната, в която живеят. За съжаление собственото им правителство отказва да ги чуе. Надявам се, че вие ще ги чуете. Надявам се, че Европейската комисия ще избере европейските принципи и няма да се скрие зад дребна политическа математика.“ – каза Елена Йончева в изказването си.

Тя попита какви конкретни действия по отношение на България предвижда Европейската комисия. В отговор Вера Йоурова каза, че следи ситуацията в страната, но „Европейската комисия не е конституционен съдия, нито прокурор или арбитър на вътрешнополитически въпроси. Те следва да бъдат изяснявани във вътрешнополитически план.“

Вера Йоурова напомни още, че съществува процедура по чл. 7 от Договора за ЕС, както и процедури за нарушение на европейското законодателство.

Тя потвърди намерението си да настоява европейското финансиране за държавите членки да зависи от спазването на върховенството на закона:

„Парите трябва да отиват в държавите, които изпълняват условията за зачитане на принципите на правовата държава и спазването на основните права“, каза еврокомисарят. 

Първият доклад по новия механизъм за върховенството на закона, който обхваща всички държави членки, ще бъде представен на 23 септември.

Комисар Йоурова съобщи нещо предварително от него относно медийната свобода в България – тя каза, че негативната тенденция е очевидна, особено що се отнася до политическия и икономическия натиск над медиите.

Източник: OFFNews