Начало OFFNews Иван Гешев събира над 700 прокурори в Бояна
0

Иван Гешев събира над 700 прокурори в Бояна

0

“Отстояване на независимостта на българската прпокуратура с оглед предотвратяване на риска от тежко нарушение на върховенството на закона съгласно чл. 7 от Договора за Европейския съюз.”

Под това заглавие главният прокурор Иван Гешев свиква Национално съвещание на Прокуратурата на Република България в Дом №2.

Началото му е в 11 часа.

“Съвещанието – пишат от прокуратурата в прессъобщение – се организира във връзка с декларация на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет от 10.08.2020 г. по повод опитите за грубо посегателство върху независимостта и доброто име на българските магистрати, нарушаването на върховенството на закона, принципа за разделението на властите и опитите за политически натиск.”

За участие в Националното съвещание желание са заявили над 700 прокурори и следователи от цялата страна.

Покани да присъстват на него са отправени към представители на парламентарно представени политически партии, до президента, министър-председателя, министри, членове на Висшия съдебен съвет, до Инспектората към ВСС, както и до дипломатическите представителства на страните членки на ЕС.

В свое обръщение вчера съпредседателят на Демократична България Христо Иванов призова обвинителите да не отиват на “тази тоталитарна манифестация”, а ако отидат – да не мълчат.

“Не ставайте съучастници в целия този позор и беззаконие. Не се съгласявайте да бъдете заложници на тоталитарното мракобесие и неговите опити за исторически реванш. Не заслужавате това! Не отивайте на тази тоталитарна манифестация, а ако отидете – не мълчете. Но, дори и да се счетете задължени да участвате и да мълчите, намерете друг начин да се разграничите от статуквото на Гешев. Бъдете преди всичко свободни граждани!”, написа той.

Източник: OFFNews