Начало OFFNews Здравният министър: Ако се спазват ограниченията, очакваме с 30% по-ниска заболеваемост от COVID-19
0

Здравният министър: Ако се спазват ограниченията, очакваме с 30% по-ниска заболеваемост от COVID-19

0

„Благодаря на всички, които спазват мерките и апелирам да не подценяваме епидемията. Трябва да свикнем да живеем с нея, но трябва да бъдем разумни, отговорни и дисциплинирани – да носим маски на закрито и да спазваме дистанция. Въпрос на разум е! Не си носете маските като украшение. Те помагат!” – призова министърът на здравеопазването Костадин Ангелов на брифинг в Търговище.

Ако се спазват всички ограничения, очакваме с 30% по-ниска заболеваемост, каза Ангелов.

Той съобщи, че Министерството на здравеопазването ще финансира разкриването на лаборатории за изследване с PCR тестове в МБАЛ Търговище и в МБАЛ Шумен.

По-рано днес министърът беше в областната болница в Търговище, където на място се запозна със създадената организация. След това проведе работна среща в регионалната здравна инспекция и участва в заседание на Областния кризисен щаб.

„От всичко, което видях на място и поисках като информация, мога да заявя, че организацията в областта е на ниво и няма място за притеснения”,  твърди проф. Ангелов.

От началото на пандемията общият брой на случаите на COVID-19 в областта е 469, активни са 302, хоспитализираните пациенти са 79, а карантинирани са 385 граждани.

Болничните легла в областта са 94, от тях заети са 79. В МБАЛ Търговище има 10 легла за пациенти, нуждаещи се от интензивни грижи, както и 55 легла за консервативно лечение – 42 във Второ вътрешно отделение и 13 в Инфекциозно отделение. Хоспитализирани са 49 лица.

При необходимост могат да бъдат разкрити още общо 58 легла – 10 на територията на Клиниката по урология, чиято дейност ще се измести в Клиниката по хирургия, 10 в Отделението по кожни болести, като дейността му ще бъде преместена в Очно отделение. В Първо вътрешно отделение могат да бъдат разкрити още 28 легла, а на територията на детското психиатрично отделение – 10. По още 10 легла могат да бъдат разкрити и в болниците в Омуртаг и Попово.

„Областта разполага с консумативи, дезинфектанти и лични предпазни средства. Ако се налага, нуждите на лечебните заведения ще бъдат обезпечени от Националния логистичен щаб. Няма недостиг и на легла и медицински персонал”, категоричен е Ангелов.

В област Търговище с доказана коронавирусна инфекция в момента са 28 медицински служители и 27 учители. Положителни за COVID-19 са 12 ученици – те са без симптоми.

Източник: OFFNews