Начало OFFNews Защо “Фейсбук” и “Инстаграм” ще плащат на потребителите, които не ги използват?
0

Защо “Фейсбук” и “Инстаграм” ще плащат на потребителите, които не ги използват?

0

“Фейсбук” и “Инстаграм” – две от най-използваните социални мрежи на територията на САЩ, са готови да плащат по 20 долара седмично, на потребителите, които деактивират профилите си по време на президентските избори, пише “Tech times”.

Компанията цели да проведе мащабно проучване, което ще провери какъв ефект би имало това върху политиката и демокрацията. За него “Фейсбук” търси между 200 и 400 хил. потребители.

Проучването ще се проведе преди, по време и след президентските избори на 3 ноември, като на някои от потребителите ще им бъде предложено да изтрият апликациите на социалните мрежи за срок от една до шест седмици. През това време те трябват да попълват анкетите, които им изпращат от “Фейсбук”.

Елизабет Дуоскин – репортер от Вашингтон, публикува в “Туитър” предложението, което е получила.

От публикацията става ясно, че деактивациите ще започнат в края на септември и ще продължат до началото на декември.

Говорител на “Фейсбук” потвърди за изследването и заяви, че всеки желаещ може да се включи срещу скромно обезщетение от социалните медии, което “е доста стандартно за този тип академични изследвания.”

Припомняме, че ефектите на социалните медии върху политиката и демокрацията са сред най-дискутираните теми в момента, особено след президентските избори в САЩ през 2016 г., когато в тези платформи изобилствше от дезинформации, фалшиви новини и политически реклами, спонсорирани от Русия, която, както беше доказано, се е намесила в избора на Доналд Тръмп за президент.

Източник: OFFNews