Начало OFFNews Заради огнения ад забраняват горенето на стърнища
0

Заради огнения ад забраняват горенето на стърнища

0

Поне до 15 август почти цялата централна част на България, както и Югозападна България остават под екстремен риск от пожари. Това стана ясно на спешна среща при премиера Стефан Янев заради пожара край санданското село Петрово, при който загинаха двама служители на Югозападното държавно предприятие – Благоевград.

Призовавам областните управители да свикат съветите по бедствия. Ще бъде издадена и заповед за прекратяване на дейностите по почистване на стърнища, каза Янев.

За съжаление температурите са високи и човешката дейност е в основата на тези пожари, отбеляза премиерът.

Министър-председателят съобщи също така, че е започната подготовка на система за оповестяване, но системата все още не е готова, защото има технически проблеми.

Взаимодействието на национално и местно ниво засега се осъществява по канали на МВР, съответно отговорността е на Национална служба “Пожарна безопасност и защита на населението”, но областните управители и кметовете на общини имат своята отговорност да задействат своите съвети за бедствия. За тези съвети ще бъдат издадени необходимите документи и призовавам всички областни управители да ги свикат във възможно най-кратък срок, за да направят необходимите мерки и да бъдат в състояние да направят необходимата координация както на областно ниво, така и с националните органи, каза Янев.

В спешната среща при премиера взеха участие министърът на вътрешните работи Бойко Рашков, министърът на отбраната Георги Панайотов, министърът на земеделието Христо Бозуков, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Източник: OFFNews