Начало OFFNews Ердоган се отказа да гони посланиците на 10 западни страни
0

Ердоган се отказа да гони посланиците на 10 западни страни

0

Турският президент Реджеп Ердоган се е отказал от намерението си да обяви за персона нон грата посланиците на 10 западни държави, сред които САЩ, Германия, Франция и Нидерландия, съобщи БНР. Причината за дипломатическия скандал е призивът им за освобождаване на турския меценат Осман Кавала, който вече 4 г. е в затвора без присъда. В писмото на посланиците се посочваше, че процесът срещу активиста хвърля сянка върху демокрацията, върховенството на закона и прозрачността в Турция. А Анкара отвърна, че се прави опит за намеса в съдебната й система.

По-рано днес властите в Берлин и Париж отрекоха да са получавали официална информация за намерения на Ердоган да изгони посланиците им.

В неделя американският държавен департамент поиска обяснение. А председателят на Европейския парламент Давид Сасоли определи действията на Турция като авторитарна тенденция. Опозицията на Реджеп Ердоган го обвини в опит за отвличане на вниманието от икономическите проблеми на страната със заканата да изгони първите дипломати на 10-те държави. 

Отношенията на Турция със западните ѝ съюзници са белязани от най-дълбоката им криза от началото на 19-годишното управление на Реджеп Ердоган, отбелязва Франс прес.

В очакване на решението на турското правителство Германия обяви, че е в “тясно сътрудничество и консултиране със засегнатите от заплахите партньори” и отбеляза, че не е имало официално уведомление от турската страна. Говорителят на правителството в Берлин Щефан Зайберт посочи, че властите са загрижени и озадачени от коментарите на турския президент.

“Ако Ердоган експулсира дипломатите, това няма да е в съответствие с близките двустранни отношения на двете страна и тяхното сътрудничество в рамките на НАТО”, заяви Зайберт.

64-годишният активист и бизнесмен Кавала бе оневинен миналата година по обвиненията, свързани с антиправителствените протести през 2013 г. в парка „Гези“ в Истанбул.

Оправдателната присъда обаче бе отменена, а срещу него бяха повдигнати обвинения в шпионаж и опит да бъде свалено правителството по време на опита за преврат през 2016 г. За това той може да получи доживотен затвор без право на обжалване.

Източник: OFFNews