Начало OFFNews Ердоган гони посланиците на САЩ, Германия, Франция и още 7 държави
0

Ердоган гони посланиците на САЩ, Германия, Франция и още 7 държави

0

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган сътвори дипломатически скандал със заповедта си министерството на външните работи в Анкара да обяви за персона нон грата 10 посланици, сред които на САЩ, Германия и Франция. Причината е призивът им за освобождаване на турския меценат Осман Кавала, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В понеделник посолствата на десет държави разпространиха в социалните мрежи изявление, в което призоваха за освобождаването на Кавала, като посочиха, че продължаващият процес срещу него и арестът му хвърлят сянка върху демокрацията и върховенството на закона в Турция.

Посланиците на тези страни – САЩ, Германия, Дания, Финландия, Франция, Нидерландия, Швеция, Канада, Норвегия и Нова Зеландия, бяха извикани в турското външно министерство да дадат обяснения във вторник.

Осман Кавала бе арестуван първоначално във връзка с протестите за парка Гези през 2013 г., като по-късно обвиненията срещу него бяха разширени и сега включват шпионаж и опит за сваляне на правителството по време на опита за преврат през 2016 г.

От 4 г. Кавала е в затвора без присъда, въпреки че освобождаването му беше разпоредено с решение на Европейския съд за правата на човека през декември 2019 г.

Миналия месец 47-членният Съвет на Европа, в който Турция членува, заяви, че ще започне процедура за нарушение срещу Анкара, ако Кавала не бъде освободен преди следващата среща на Комитета на министрите на Съвета на Европа през ноември.

Източник: OFFNews