Начало OFFNews Европарламентът гласува редактираната резолюцията за върховенството на закона у нас
0

Европарламентът гласува редактираната резолюцията за върховенството на закона у нас

0

Тази вечер евродепутатите ще гласуват внесените общо 49 поправки в проекторезолюцията за върховенството на закона в България и продължаващите близо 3 месеца протести. Повечето от поправките целят да смекчат критичните пасажи срещу премиера и правителството.

Корекциите в тази насока са внесени от евродепутатката от Европейската народна партия Роберта Мецола (Малта) и депутата от партията на европейските консерватори и реформисти Ангел Джамбазки (ВМРО). Мецола настоява в документа да бъдат добавени случаите с президентските съветници, обвинени в търговия с влияние и подбуда за извършване на длъжностни престъпления.

Тя иска да фигурира и текст, в който се твърди, че известен магнат на казина, туризъм и строежи, срещу когото са повдигнати 18 обвинения, финансира продължаващите протести, като явно визира укриващия се в Дубай бизнесмен Васил Божков.

“Президентът, който има конституционното задължение да бъде политически неутрален, е взел директна линия на поведение в опозиция на правителството, поискал е неговата оставка и използва протестите като платформа за своята позиция”, се казва в друга искана от нея поправка. Мецола предлага текст за отпадане на мониторинга по механизма за сътрудничество и проверка, както и друг, в който да се отбележи, че няма изискване за прозрачност на собствеността на медиите онлайн, а пропуските в регулаторната рамка за тях често се експлоатират от проруски медии.

Най-смело “с маркера” е действал Ангел Джамбазки (ВМРО). Той е внесъл 9 поправки, в които настоява да паднат текстовете, с които се изразява съжаление за отхвърлянето от страна на България на Истанбулската конвенция, както и съпътстващата я дезинформация. За Джамбазки е неприемливо ЕП да осъжда речта на омразата, дискриминацията и враждебността спрямо ромите, жените, ЛГБТИ общността. Очевидно е неприемливо и евродепутатите да приветстват забраната на „Луковмарш“ и започването на разследване срещу Българския национален съюз (БНС). Той е задраскал и осъждането на насилственото изселване на роми във Войводиново и елиминирането на дискриминацията спрямо хората въз основа на сексуалната им ориентация или полова идентичност.

Ден по-късно трябва да бъде гласувана резолюцията в окончателния й вид.

Източник: OFFNews