Начало OFFNews ДПС бойкотират заседанието на НС заради Изборния кодекс: ”Проектът на ГЕРБ е предпоставка за хаос и фалшификации”
0

ДПС бойкотират заседанието на НС заради Изборния кодекс: ”Проектът на ГЕРБ е предпоставка за хаос и фалшификации”

0

Депутатите от Движението за права и свободи (ДПС) ще бойкотират заседанието на Народното събрание днес, а причината е проектът на ГЕРБ за промени в Изборния кодекс, касаещи машинното гласуване. Според тях ще гласуваме и с машини, и на хартия.

Решението обяви на кратък брифинг в НС преди минути председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. “Предложенията на ГЕРБ са отстъпление от честността, прозрачността и демократичността на вота”, заяви той.

„Конкретната причина е машинното гласуване и хаосът, който се създава с промените в закона. Този наложен от ГЕРБ проект е отстъпление от честността, прозрачността и демократичността на изборите. ДПС е за елиминиране на недействителните гласове, елиминиране на субективния фактор при броене не бюлетините, елиминиране на грешките в секционните протоколи, без да се елиминира възможността за хартиено гласуване, както искат от ГЕРБ. Тези проблеми биха се решили чрез машинно преброяване на бюлетините и машинно разпечатан секционен протокол. Така наложеният проект на ГЕРБ на Изборен кодекс не решава нито един от проблемите. Напротив, създава предпоставки за хаос и фалшификации“, гласеше целият брифинг на Карадайъ.

Дали ще се проведе заседание не е ясно.

Източник: OFFNews