Начало OFFNews Доброволни ли са наистина доброволните ваксини срещу Covid-19 за руските учители?
0

Доброволни ли са наистина доброволните ваксини срещу Covid-19 за руските учители?

0

Новата учебна година в Русия започна днес, както обикновено – присъствено. В Деня на знанието – първи септември, основен проблем за някои от руските учители се явяват неяснотите около руската ваксина срещу коронавирус “Спутник V” и предложението на властите първо да бъдат ваксинирани лекарите и учителите, на теория доброволно.

Миналата седмица московските болници започнаха да получават дози от “Спутник V”, въпреки че тя все още е в третия етап на клинични изпитания, пише Ройтерс. Тя е одобрена за употреба в страната, въпреки че все още не е преминала успешно последния етап на тестове. Той включва масово ваксиниране на няколко десетки хиляди души. “Спутник V” ще бъде тествана върху 40 хил.души, като ваксинирането на доброволци започна едва миналата седмица.

От септември на лекарите и учителите ще им бъде предложено да бъдат ваксинирани доброволно, за разлика от военните, за които е задължително. В отговор на това малкият руски синдикат “Учител” призова членовете си да не се ваксинират със “Спутник V”. Синдикатът стартира и онлайн петиция против задължителната ваксинация на учителите – преди руската ваксина да е преминала успешно всички тестове.

В съюза “Учител” членуват само около 700 учители от всички над 1,2 млн. руски преподаватели. Въпреки това, към момента петицията е подписана от над 1400 души.

В нея се посочва, че: ”Много е вероятно училищните директори да бъдат подложени на натиск и те, от своя страна, да принудят всички да се ваксинират.”

Руското министерство на здравеопазването твърди, че ваксината ще е доброволна. Властите в Москва също заявиха, че ваксинирането ще е доброволно, както и че “няма да има натиск върху училищата и следователно – няма да има и наказателни мерки срещу учителите, които не са се ваксинирали.”

Съпредседателят на “Учител” – Марина Балуева, учител по английски език от Санкт Петербург, направи паралел с почивните дни, когато на теория учителите могат доброволно да участват в почистването. На практика обаче който откаже, има проблеми.

Западни експерти заявиха, че не е редно да бъде одобрена ваксина, която все още не е преминала всички клинични тестове. Тези предупреждения руските власти определиха като информационна война и обявиха началото на доброволната ваксинация. По данни на Ройтерс, в едно от московските училища, от 80 преподаватели 20 са изявили желание да бъдат ваксинирани. Една от тях е Лариса, която споделя, че решението ѝ се дължи на страха да не загуби работата си.

Един от подписалите петицията – учителят по история Дмитрий Казаков, пък заяви, че се страхува от непроврената ваксина, въпреки че ръководството му е предложило да го направи. Той казва още: “Понякога получавате оферта, която не можете да отхвърлите.”

Източник: OFFNews