Начало OFFNews Дистанционното обучение наесен = нов клас, ново училище, нови учители
0

Дистанционното обучение наесен = нов клас, ново училище, нови учители

0

Дистанционната форма на обучение за учениците, които ще предпочетат обучение в домашна среда, а не присъствено, е много различно от електронното, към което ще се преминава, ако има заболял от COVID-19 ученик или учител.

Тя означава различно училище, различен клас и различни учители за ученика, разясни министърът на образованието Красимир Вълчев на брифинг днес.

Ще бъдат обособени 15-20 училища като центрове за дистанционно обучение, които ще го провеждат, допълни той.

Обучението там ще започне в края на септември или началото на октомври.

МОН планират да увеличат броя на часовете в тази форма, както и на учителите, които я подсигуряват.

Преминалите към дистанционно обучение ще могат да се върнат в дневна форма, ако решат, през учебната 2021/2022 г.

Планира се и включването на наречената от министъра “особена дневна форма”, при която учениците ще учат у дома, но формално няма да сменят формата си на обучение от дневна в самостоятелна. Реално обаче обучението много ще прилича на самостоятелно. При него ученикът ще учи вкъщи, като може да бъде включван виртуално в редовния час на класа си. Тогава той ще може да слуша урока и съучениците си, но не и да участва. Планирана промяна в наредба ще позволи той да бъде изпитван текущо, на място, в училище а не само в края на година, и годишните изпити да се запазят.

За да се премине към такава “особена дневна форма” ще има разрешителен режим и той ще минава през регионалните управления на образованието. Родителите или ученикът, ако е пълнолетен, ще могат да докажат заболявания от списъка, при които оставането вкъщи е препоръчително, ще трябва да докажат и че имат техническата обезпеченост, за да се включват в часовете.

Това обучение – за разлика от дистанционната форма – ще бъде разрешено и от първи до четвърти клас включително, но там изискванията за разрешение ще са още по-строги, каза министър Вълчев пред OFFNews.

Източник: OFFNews