Начало OFFNews Ден 57: Нас, не ни е страх (видео на живо)
0

Ден 57: Нас, не ни е страх (видео на живо)

0

Ако някой е поддържал илюзията, че сме демокрация, това приключи. Както казваме от месеци, Борисов ще стиска властта със зъби до самия му край. Властта му се дължи на палките и щитовете на униформените, които вчера в техен стил изтезаваха, пребиваха хора”. Това заяви адвокат Николай Хаджигенов от Отровното трио преди началото на 57-мия ден от протести за масовия побой от полицията вчера. Днешният протест ще е под мотото “Нас не ни е страх”. Той каза, че дни наред, а и вчера, е водил срещи и разговори с униформените и ги е предупреждавал, че ще се стигне до ексцесии. Според него единствената полза от насилието в този му вид е за правителството на Борисов. “Това не може да стане без прякото съдействие на униформената полиция. Всеки знае, че са връщани хора с едър багаж, бъркано е по джобовете на всеки един пропускателен пункт.

“Логичният въпрос е как минаха петдесетина души така необезпокоявано и гърмяха в продължение на час и половина – това по данни на СДВР?”, попита единият от лидерите на Отровното трио, като уточни, че от полицията са заявили, че са видели лицата да идват откъм БНБ, но не са ги спрели, защото не знаели как. Според него това е било “явна постановка”, като нападателите умишлено са били оставени да обстрелват полицията в продължение на час и половина, за да се покаже колко лоши са протестиращите. “

“Триъгълникът на властта е най-добре заснетият периметър в България. Имат лаборатория за лицево разпознаване, стои от няколко дена на “Дондуков” и могат много добре да видят кой кой е. Те обаче не си мръднаха пръста, дори когато протестиращи им носеха снимки, за да им покажат нарушителите. Това беше една грозна театрална постановка на гърба на българите. На отец Дионисий му бе спукана гръдна кост, известни журналисти бяха обгазени. Властта сама се оплита в лъжите си и безсилието ѝ е страхът на Борисов, който в края на своята кариера реши да окървави ръцете си”, допълни Арман Бабикян. “Власт, която стои на ръба на щитовете и палките, не е нищо друго освен диктатура. Ние ще продължим и то с по-голяма сила, никой не бива да се съмнява в това”, настоя още Арман Бабикян.

Велислав Минеков обяви, че арестуваните са над 200, а 90 били в болницата с тежки поражения, макар от полицията да съобщиха за малко над 120 задържани.

19:30

Полицията е блокирала булевард “Дондуков” и по него не е възможно да се стигне до протеста пред бившия Партиен дом и настоящо Народно събрание, предаде наш репортер. Влизането от източна посока може да стане по булевард “Цар Освободител” след полицейска проверка на багажа. 

19:50 На площада пред президентството и Партийния дом вече има много хора.

20:05 Речите започнаха

Видяхте насилието, което беше поръчано от премиера и неговия каскет, започна речите на протеста Велислав Минеков.

“Нека за българската история да остане датата като “кървавата сряда”. Нали каза, че само при капка кръв ще си подаде оставката? Къде е оставката сега?”, попита той. Думите му бяха последвани от бурно скандиране: “Оставка”.

“Приятели, нали разбрахте? Вие сте криминален контингент”, обърна се към протестиращите и Бабикян. “Благодаря ви за смелостта да сте тук след кървавата сряда”, каза той. “Кръвта от ръцете на Борисов няма да се изтрие. С нея ще си тръгне. Не знам как ще живее с тези ръце”, каза той. От протеста му отговориха: “В затвора”. Бабикян благодари “на ония момчета в униформи” и им каза, че им прощава. “Наистина трябва да им простим”, добави той, което беше посрещнато с освиркване. “Моля ви, на този площад никой да не казва на жените и децата им, че са ритали хора. Моля ви, пощадете семействата и близките им. Те не са виновни. Той ги накара. Кръвта е по неговите ръце. Знаете ли защо е важно да им простим? Защото ние не сме като тях. Утре ще се наложи да хващат истински престъпници. И трябва да имат не само обувки, бюра и заплати, а и съвест. За това им простете”

Меката диктатура на Борисов завърши вчера с вашата кръв, каза адвокат Хаджигенов. “Вчера беше най – големият ден за българската демокрация в последните 30 години. Днес е още по – голям ден, защото вие показвате, че нас не ни е страх. Ние сме повече, по – силни и ние ще победим Борисов. За разлика от Арман аз не съм добър. За това за ръководството на МВР или добро или нищо или цялата истина. Те в съучастие с Борисов превърнаха центъра на София в Бейрут. Видяхте как 50 човека гърмяха час и половина. Всеки знае дали вчера беше възможно да влезете така, вкарвайки нещо освен ръце в джобовете”, каза Хаджигенов. Той съобщи, че преди 30 минути жената на професор Минеков е намерила отзад в храстите две бомби. “Е, смотаняци ли са МВР или не?”, попита той.

20:30

“24 часа бяхме 7 в килия за двама. Но всички днес сме тук с вас. Още по-надъхани”, каза съпредседателят на Зелено движение Борислав Сандов, който вчера арестуван по обяд. “Целта им е да всяват страх. Но няма да успеят. На 14 януари 2009 година властта организира провокатори и насъска властта срещу нас. Тогава кмет на софия беше Бойко Борисов. И точно той беше издал разпореждане да се отмени протеста, защото имало сигнал за бомба. Борисов ползва един и същ похват тогава и сега. Но сега с този похват ще си отиде завинаги от властта”, заяви Сандов. “Знаете ли какво се случи вчера, докато полицията биеше тик? Отмени се едно вето за милиарди. В Министерски съвет приеха решения, ощетяващи ни с още милиарди. Те стоят на власт, за да крадат до последно. Стига вече! Оставка!”

20:40 

Адвокат Емил Георгиев, който вчера е бил доброволец и е измъквал хора от арестите смята, че арестуваните са били над 200. “Разкатаваха ги в камионетки както шпицкомандите са разкарвали хората,” разказа той. “Вчера СДВР съобщи, че били задържани 50 процента криминално проявени. Днес изведнъж се оказва, че само трима са криминално проявено. Защо пуснахте другите?”. Попита той. “Но най вероятно са над 200 задържаните. Десетки лежаха по очи пред колоните на МС, каза Георгиев. Той завърши “оптимистично”: Много колеги адвокати вчера прекарахме деня си в районните управления. Така, че оптимизма е това, което ще ни води. И вярата, че конституцията е по – силна от произвола.”

Източник: OFFNews