Начало OFFNews Данаил Кирилов: И прокурорите не харесват проекта за конституцията
0

Данаил Кирилов: И прокурорите не харесват проекта за конституцията

0

Няма как, не българската прокуратура, българската постсоциалистическа държава, българската преддемократична държава по един или друг начин е свързана с историята. Така правосъдният министър Данаил Кирилов отговори на въпрос дали се разграничава от оценката на Венецианската комисия, че прокуратурата ни е направена по съветски модел. Според Кирилов на 7 държави в конституциите главата за права на гражданите била като тази в руската конституция. Кирилов обаче не уточни кои точно са тези държави, но заяви “търсете я тази глава във френската конституция”.

Като отговор на нашето предложение бяха и декларациите на прокурорите, защото и те се чувстват засегнати от нашето предложение, каза още Кирилов на излизане от националното съвещание на прокуратурата, което се проведе в правителствената резиденция Бояна.

Разчитам на един разумен, открит, непредубеден, некорумпиран политически дебат. Не мога да разчитам на друг, освен на гласовете на колегите на ГЕРБ, каза Кирилов попитан дали разчита на помощта на ДПС. ГЕРБ няма достатъчно гласове самостоятелно да внесе проекта за Конституция – трябват 120 гласа, а за приемането на решение за свикване на Велико народно събрание трябват 160 гласа в парламента.

‘Каквото и да изпълним, дори да ги разделим на съвети, абсолютно автономни…Виждате нашето предложение съвета на съдиите да бъде с 15 члена, безспорно професионалната квота да има приоритет над квотата на Народното събрание, пак ще се измисли проблем за който да уведомяват Европейските институции”, заяви Кирилов. Според него, ако всичко е изпълнено пак ще има недоволни, защото някои хора нямало да имат тези.

Идеите на ГЕРБ за промяна в съдебната система

В идеите на ГЕРБ за промени на конституцията в сила остава правомощието на главния прокурор да осъществява методическо ръководство върху дейността на всички прокурори, което е точно съветският модел на прокуратурата. Предлага се на всеки 6 месеца главният прокурор да представя доклад за дейността си, а парламентът го изслушва и по конкретни дела, ако реши, но няма вписана санкция срещу него. Освен това се предвижда се законодателна инициатива да имат Съдебния съвет на съдиите и Съдебния съвет на прокурорите. Тези нови органи на съдебната власт ще заменят сегашния Висш съдебен съвет (ВСС). Органът на съдиите е от 15 членове – 7 се избират от системата, 6 от парламента, а председателите на ВКС и ВАС са по право членове. При прокурорите съветът е от 11 души, 5 са избор на парламента, 5 се избират от прокурорите и следователите, а главният прокурор е член по право.

Източник: OFFNews