Начало OFFNews Германия обяви, че Навални е отровен с нервен агент от групата на ‘Новичок’
0

Германия обяви, че Навални е отровен с нервен агент от групата на ‘Новичок’

0

Алексей Навални е отровен с нервен агент от групата на “Новичок”, категорично е германското правителство, предаде Ди Велт.

По инициатива на берлинската болница “Шарите”, в която се лекува опозиционният лидер, на Навални са направени специални токсикологични тестове. Те доказват, че той е бил отровен с химично вещество от групата на нервния агент “Новичок”. 

“Шокиращо е, че Навални е станал жертва на атака с химически нервен агент в Русия”, заяви говорителят на германското правителството Стефен Зайберт.

„Федералното правителство осъжда сурово тази атака. Русия е призована да обясни ситуацията”, допълни той. 

Министерството на външните работи ще информира посланика на Русия за резултатите от разследването, а германското правителство – своите партньори от ЕС и НАТО.

„Германското правителство ще се свърже и с Организацията за забрана на химическото оръжие (OVCW)“, добави Зайберт. 

Алексей Навални изпадна във внезапна кома на 20 август по време на полет. Първо беше хоспитализиран в болница в Омск, след което транспортиран в берлинската болница “Шарите” по настояване на семейството му. 

След множество клинични изследвания германските медици заключиха, че политикът е бил отровен. Тази версия е отхвърлена от руските власти и лекари, според които няма доказателства за започване на разследване по случая. 

Към момента състоянието на Навални е стабилно. Той още се намира в изкуствена кома и на постоянна животоподдържаща вентилация. 

Източник: OFFNews