Начало OFFNews В деня срещу насилието над жени: 21-годишно момиче бе пребито до смърт в София
0

В деня срещу насилието над жени: 21-годишно момиче бе пребито до смърт в София

0

България отбеляза международния ден за елиминиране на насилието срещу жените с ново убийство. 21-годишна жена е беше убита днес в София.

Тялото ѝ е открито в кв. Слатина, в помещение на гара разпределителна, съобщават от прессцентъра на МВР. 

За тежкото престъпление е задържан 28-годишен мъж с криминални регистрации.

Според първоначалната информация младата жена е била пребита – такъв сигнал е подаден в 14:19 ч., съобщи бТВ. Линейката е пристигнала след 12 минути, но жертвата вече е била починала.

Този случай за пореден път повдига въпроса за липсата на регистър на жертви на домашно насилие, липсата на такъв и за насилниците, липсващата държавна политика за превенция и апатията на институциите. 

България не поддържа статистика за жертвите на домашно насилие. Броим труповете на убитите жени по медийни публикации, а за проблема се говори само около дни като днешния или при поредния случай на пребита до смърт жена.

Мащабите на този тип насилие са неясни – често жените се страхуват да сигнализират за домашно насилие, често на сигналите им не се обръща внимание (за да бъде повдигнато обвинение на мъжа насилник, е необходимо органите на реда поне три пъти да са получили сигнал), а понякога, както днес, е и прекалено късно.

Домашното насилие обаче продължава да убива, въпреки широко затворените очи на държавните органи. Според данни на spasena.org, от началото на 2021 г., най-малко 15 жени са изгубили живота си, убити от близки до тях мъже.

Според неправителствени организации всяка трета жена у нас е жертва на домашно насилие, а “най-опасното място за жените е в собствения им дом, защото по време на пандемията случаите на домашното насилие са се увеличили с 80%”. 

Този тип убийства, които според различни неправителствени организации се увеличават по време на пандемията, вече се наричат фемицид – престъпление от омраза, извършено на основата на пола – срещу жена. Те обаче не са правно дефинирани нито в Наказателния кодекс, нито в Закона за защита от домашно насилие.

Ето защо редица неправителствени организации настояват за промени в двата закона – въвеждане на дефиниция за фемицид, въвеждане на работещи мерки за превенция, създаване на официална статистика, разкриване на нови кризисни центрове за настаняване на пострадали от насилие, както и създаване на координиращ орган за борба с домашното насилие.

Тези искания са изложени в официално на Българския фонд за жените до новоизбраните народни представители, както и са част от мотивите за днешния протест на срещу домашното насилие. Той е под надслов “Нито една повече”.

Протестът в София ще се проведе в 18:30 ч. пред Съдебната палата.

Във Велико Търново сборният пункт отново е Съдебната палата. Протестът ще започне в същия час.

В Стара Загора от парк “Алана” в 16:30 ч . ще започне шествие с маршрут парк “Алана” – бул. “Цар Симеон Велики” – Съдебна палата.

Във Варна протестът ще започне в 18:30 ч. пред сградата на Апелативния съд.

Източник: OFFNews