Начало OFFNews ВМРО преговаря с ГЕРБ за референдум за задължителна казарма
0

ВМРО преговаря с ГЕРБ за референдум за задължителна казарма

0

В момента се провежда среща между ВМРО и ПГ на ГЕРБ, на която се обсъжда идеята за референдум за задължителна казарма, разширяване на правомощията на президента и въвеждане на образователен ценз за гласуване, съобщиха от пресцентъра на ВМРО. 

Предложенията на Красимир Каракачанов са: 

– въвеждане на изискване за притежаване на задължително, според Конституцията, училищно образование за придобиване на избирателно право;

– разширяване на правомощията на президента;

– създаване на текст в Конституцията, който да предвижда въвеждане на задължителна военна служба.

Вчера е бил постигнат консенсус по 6 точки за допълване на проекта за нова Конституцията, сред които са: 

1. Да се включи преамбюл, в който да се декларират основните принципи на държавата:

– вярност към общочовешките ценности: свобода, мир, хуманизъм, равенство, справедливост и търпимост;

– издигане във върховен принцип на правата на личността, нейното достойнство и сигурност;

– съзнаване неотменимия си дълг да пазим националното и държавното единство на България;

“Като изразяваме решимост да създадем демократична, правова и социална държава, която утвърждава националните ценности и традиции”.

2. В Конституцията да се опише подробно гербът на РБ – основен национален символ:

Гербът на Република България е изправен златен коронован лъв на тъмночервено поле във формата на щит. Над щита има голяма корона, първообраз на която са корони на български владетели от Втората българска държава, с пет кръста и отделно кръст над самата корона. Щитът е поддържан от два златни короновани изправени лъва, обърнати към щита от лява и дясна хералдическа страна. Те стоят върху две кръстосани дъбови клонки с плодове. Под щита върху прехвърлена през краищата на дъбовите клонки бяла лента с трикольорен кант е изписано със златни букви „Съединението прави силата”.

3. Да се закрепи в Конституцията задължението на държавата да полага грижа за насърчаване на раждаемостта в съответствие с общоприетите за българското общество стандарти за просвета, култура и социализация и за подпомагане на семейството, майчинството и децата.

4. За правата на българските общности зад граница:

– Конституцията да определи изрично, че лицата от български произход придобиват българско гражданство при облекчени условия, а не само по облекчен ред, както е действащата уредба.

– Да се признае изрично на лицата от български произход правата да се завръщат в страната, така както действащата Конституция признава това право на българските граждани.

5. Обвързване на задължението за училищно образование до 16 г. възраст с изпълнение на целите на образованието – да се постигнат минималните стандарти за образование, за владеене на български език, за възпитание и за социализация.

6. Гласуването да бъде определено като граждански дълг.

Източник: OFFNews