Начало OFFNews Вечерта на Великото народно въстание II: Протестът на живо
0

Вечерта на Великото народно въстание II: Протестът на живо

0

Десетки хиляди се събират в “Триъгълника на властта” във вечерта на “Великото народно въстание II”, за да поискат оставките на премиера Борисов, правителството и главния прокурор Гешев.

Следим събитията, очаквайте информация, снимки и видео на живо.

Хронология на протеста:

21:11 ч. – Музикантът Момчил (Клас, Дони и Момчил) е на площада заедно със съпругата си Ани

Снимка: Владимир Йончев / OFFNews

21:01 ч. – Множеството вече е след края на Двореца и се разлива по “Цар Освободител”

20:52 ч. – Звучи “Нека бъде светлина”. Хиляди осветяват с телефоните си площада. Площадът грее.

20:32 ч. – Нито Борисов, нито неговите придворни, нито медиите на Домусчиев и Пеевски ни познават. Те не знаят кои сме. Ние сме тези, които сме готови да сме тук и да наблюдаваме и следващата власт. Ние и моите приятели направихме тези огледални плакати, за да огледа властта грозното си лице преди да си тръгне. Вие, г-н Борисов, сте мутрите, а ние сме бъдещето! – заяви от трибуната Мила Даскалова, студентка в Шотландия. Изказването й предизвика фурор сред множеството.

20:28 ч. – Много хора носят огледални щитове, на които пише “Ти си един от нас”, “Протестирам и за теб”, “Министерство на Вечния Режим”

20:20 ч. – Полицаите тази вечер са много по-малко в сравнение с “Кървавата сряда”. На протеста има много млади демонстранти.

Забелязват се и хора от агитките, познатите им ръководители, както и цивилни полицаи. Настроението обаче няма нищо общо с “Кървавата сряда”, много по-ведро е. Полицаите са без каски и щитове.

20:05 ч. – Мирният протест разкри първата група провокатори за тази вечер – край входа на бившия Партиен дом. Демонстрантите помолиха телевизионните оператори да снимат провокаторите.

Същевременно демонстрантите се предупреждават помежду си, че към 21 ч. ще дойде футболна агитка и тя трябва да бъде изолирана от мирния протест.

19: 50 ч. – Тази вечер на протеста има две сцени: традиционната – пред фонтана на Президентството, и нова – пред БНБ.

Снимка: Стефан Йончев / OFFNews

19:40 ч. – Днес в ЕП една евродепутатка каза: Спрете парите на тези бандити в България! И каква изненада – не става въпрос за нас, които сме наречени мафиоти от премиера. Става въпрос за него. Борисов, знам, че началникът ти Пеевски не ти дава да си ходиш! Но не го слушай, че ще се уморим. Ние няма да се уморим, ти ще си тръгнеш! Дунав мост е блокиран, благодарим на Русе. Днес нито един евродепутат не защити властта, освен един човек на Орбан, който предложи колективна защита на кабинета. Е, Доналд Туск я отказа! Борисов, вратите една по една се затварят под носа ти!  Вече има две места, откъдето се крие Борисов. Едното е София. Другото вече е Брюксел. И там не иска да ходи. Всички вие по площадите на България и още 27 страни извоювахте тази реакция на европейските дипломати, заяви Арман Бабикян от “Отровното трио”

19:30 ч. – Едно от първите неща, които ще променим след прокуратурата, е МВР. Сега ще ви кажа защо: чухме, че някаква група в 10 часа ще счупи прозорците на Съдебната палата и МВР няма да си мръдне пръста! Ние искаме само да счупим системата и да изгоним корумпираната клика – заяви от трибуната адвокат Николай Хаджигенов от “Отровното трио”

19:20 ч. – От трибуната звучи емблематичната песен на Георги Минчев “Музикантска съдба”:

Ние нито ще забравим, нито ще простим,
Дори компромис да направим – кого да съжалим?
Някой, който продължава да си мисли, че властта
с кръв се взима, с кръв се дава?
И който с пяна на уста, слуша сега песента ни.

Източник: OFFNews