Начало OFFNews Васил Велев от АИКБ: Нормално да не се очаква увеличение на заплатите
0

Васил Велев от АИКБ: Нормално да не се очаква увеличение на заплатите

0

“Според прогнозата на Европейската комисия България ще има спад на БВП от около 7%. Това е разлика от повече от 10 процентни пункта спрямо прогнозата. При този спад е нормално да не се очаква увеличение на работните заплати”, заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев пред БНР. 

За следващата година не се очаква пълно възстановяване – 2021 г. ще завършим на нивото на 2018 г., чак 2022 г. ще достигнем 2019 г. При този спад на продажбите и на БВП е нормално да не се очаква увеличаване и на минималните заплати, за да могат повече нискоквалифицирани работници да бъдат наети, обясни Велев.

“Когато едно възнаграждение не може да се изработи, то този човек не се наема на работа или се съкращава. Социалната политика не се прави чрез минимални заплати. Ако не се изработват заплатите, то някой друг ги изработва и излиза, че тези, които работят повече и по-добре плащат част от заплатите на тези, които са с по-ниска квалификация”, каза още той.  

Светът беше пред криза преди да се появи коронавируса, добави Велев. 

Може да твърдим, че той (коронавирусът – б.р.) е повод за старт на кризата в световен мащаб. Сега всички – и международни финансови институции, и правителства – могат да се оправдават с него за всичките си грешки, които са допуснали, каза още председателят на АИКБ. 

Велев посочи, че предложенията на индустриалците остават същите. 

“Трябва да се ускори вливането на ликвидност в икономиката. Забавянето е огромно и няма вече как да се навакса, но поне да не се увеличава. Затова бюджетът е в излишък в условия на криза”, добави той. 

Според Велев мярката за подкрепа при безработицата не се прилага правилно у нас в сравнение с другите европейски страни и затова в България има 8 пъти по-голям ръст на безработицата. 

Велев заяви, че организацията не е била потърсена за подкрепа от собственици на бизнеси, които са били в някаква форма репресирани от държавата заради това, че участват в антиправителствените протести. 

Той беше категоричен, че не следят дали работниците и служителите им участват в протестите, но отчете, че не се забелязва демонстрациите да са се отразили на производството. 

Председателят на Националното сдружение на малкия и среден бизнес Елеонора Негулова заяви, че не би ограничила волята на служителите си за участие в протест, за да осигури спокойствие на бизнеса си.

Правото на протест е защитено от закона, добави тя и посочи, че малкият бизнес от много време протестира заради малко мерки за подкрепа на микро предприятията, където няма наети служители.

“Това са семейни фирми и там оперативната работа е по 10-12 часа на ден”, обясни Негулова. 

Тя добави, че много от микро и малките предприятия са на ръба на фалита, а мерките за тяхна подкрепа изобщо не работят.

Източник: OFFNews