Начало OFFNews Болниците може да получат до 75 млн. лв. за стари задължения
0

Болниците може да получат до 75 млн. лв. за стари задължения

0

До 75 млн. лева да бъдат разплатени на болниците за стари задължения за 2015 г. и 2016 г., реши парламентът, като прие на първо четене актуализацията на бюджета на Здравната каса.

С актуализацията се създава правна възможност Касата да плати дейности за болнична медицинска помощ, извън утвърдените месечни стойности за минали периоди, но при неусвояване на средства по бюджета на Здравната каса за тази година.

От ДПС обявиха, че ще подкрепят предложението, но запитаха дали управляващите не правят това заради протестите.

“Дали причината е в множеството съдебни дела, които лечебните заведения заведоха? Или заради неистовото желание да се харесате на хората, които протестират, да се борите за любовта на съсловието. Това е вероятно да е истинската причина”, каза д-р Нигяр Джафер. Според нея това е опит по извънсъдебен път да се постигне споразумение и да се избегне плащането на съдебни разноски.

Джафер бе категорична, че лимитите трябва да отпаднат.

Проф. Георги Михайлов заяви, че тези 75 млн. няма да отидат за болниците, а към кредиторите, защото задълженията на болниците са големи.

Лъчезар Иванов от ГЕРБ каза, че с това изменение ще бъдат покрити почти половината от задълженията към болниците, които не са разплатени.

Източник: OFFNews