Начало OFFNews Банов избухна на онлайн среща с шефа на БНР, не се отказва от спорния медиен закон (видео)
0

Банов избухна на онлайн среща с шефа на БНР, не се отказва от спорния медиен закон (видео)

0

Министърът на културата Боил Банов избухна по време на видеоконферентен разговор с генералния директор на БНР Андон Балтаков и отказа да оттегли внесения за обществено обсъждане законопроект за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията.

Банов аргументира решението си с подписка на интелектуалци, с която се атакува мандатът на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков:

“Аз имам пред мен списъка на хората, които са първоначално подписани, който е много сериозен. Аз съм направил необходимото законът да се случи по възможно най-добрия начин. В момента всички процедури по този законопроект са отворени. Аз казвам, че има подписки на интелектуалци, които бламират удължаването на мандатите.”

Дължината на мандатите не е толкова съществена част от цялостната реформа на управлението на БНР и БНТ. Става въпрос за много по-основни концепции, отговори генералният директор на БНР Андон Балтаков.

Моля ви, върнете законопроекта така, както е обсъден и трябва да бъде внесен. След което обществото, ако иска, да каже: Не, аз не искам такова нещо, призова Балтаков.

Той е на мнение, че министерството на културата е подменило еднолично волята на работната група, изготвила измененията и допълненията на Закона за радиото и телевизията.

По-нататък във видеоконферентния разговор министър Банов избухна и се обърна към шефа на БНР с думите: “Аз в обществения си живот не съм си позволил да реша нещо еднолично! Как ще ме обвинявате в самолично – еднолично той си решил?!”

Последва и още по-ожесточена размяна на реплики: 

Банов: Ама вие ще определяте на обществото какво е видяло и какво не ли? Вие вече не сте просто директор на националното радио. Вие сте директор на общественото мнение в България може би?

Балтаков: Напротив. Вие направихте тази алюзия. Аз не съм казал такова нещо.

Банов: Ами правя я, защото съм български режисьор и съм така, със самочувствие да мога да я направя

В края на разговора стана ясно, че утре министърът на културата ще се срещне с генералния директор на БНТ Емил Кошлуков, както и с представители на Съвета за електронни медии.

Източник: OFFNews