Начало OFFNews Балчик забрани изграждането на 5G мрежа за година
0

Балчик забрани изграждането на 5G мрежа за година

0

Община Балчик стана първата у нас, забранила изграждането на 5G мрежа. На заседание на местния парламент на 30 септември е наложен мораториум от 1 година върху подобни съоръжения, съобщиха местни медии. Забраната е заради подписка на 183 местни граждани, които не искат мрежата заради опасения за човешкото здраве. Настояват да се направят изследвания преди въвеждането. “Трябва да има държавно становище по въпроса и да се обясни какви са ползите от 5G мрежата за населението и икономиката, защото хората са объркани и не знаят на кого да вярват. Ние гледаме трезво на нещата и не вярваме на конспиративни теории. Смятаме обаче, че трябва да се знае защо тази мрежа е полезна и с какво, за да няма паника. В България обаче няма и опити за подобни изследвания“, каза пред “Про Нюз Добрич” Марин Попов, представител на местна гражданска инициатива.

Някои от съветниците са били против. Съветът се надява рамките на тази една година България или поне в Европа да направят нужните изследвания.

Миналия месец VIVACOM обяви, че стартира своята 5G мрежа във всички 27 областни центъра на страната.

Случката в Балчик идва след национални подписки срещу 5G, а и официални запитвания на различни кметове дали такива клетки има в съответната община. Кметът на Русе Пенчо Милков например и колегата му в Сандански Атанас Стоянов притесниха мобилните оператори преди няколко месеца. Отговорът за наличието на 5G бе отрицателен.

Зам.-председелят на парламента Емил Христов (ГЕРБ) също се обяви за анализи на безопасността на мрежата, а евродепутатът Иво Христов (БСП) организира цяла дискусия в Европейския парламент по темата.  Депутатката от “Воля” Елена Пешева внесе два въпроса по темата 5G съответно към министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и към транспортния министър Росен Желязков през май и не остана доволна от отговорите им, че мрежата от 5 поколение е безопасна за човешкия организъм.

“Теории за конспирация за 5G телекомуникационни антени, за които се твърди, че улесняват разпространението на COVID-19, доведе до вандализъм и злоупотреба с телекомуникационния персонал в няколко места в Холандия, Белгия и UK”, се казва в документ за дезинформационната война на Европейската дипломатическа служба от март. Следите на конспирациите водят до Русия. Руски медии разгръщат “сериозна дезинформационна кампания” срещу Запада, за да увеличат негативния ефект от епидемията от коронавирус, да създадат паника и да всеят недоверие, се казва в документа.

Източник: OFFNews