Начало FrogNews EURACTIV: Протестите вече наподобяват революция
0

EURACTIV: Протестите вече наподобяват революция

0

Момент от напрежението на площада Източник: Георги Кожухаров, “Дневник”]

От сутринта в сряда (2 август) в София протестите вече напомнят революция. Основната група протестиращи са в пространството пред БНБ. Постоянно прииждат полицейски екипи с щитове и каски. Протестиращи замеряха сградата на Народното събрание с яйца. На метри от тях депутатите влизаха в Народното събрание. Някои от тях бяха докарани с бусове, пише euractiv.bg.

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова излязоха от сградата на президентството и тръгнаха към сградата на парламента, придружени само от лични гардове.

Радев беше посрещнат с аплодисменти и скандиране на името му от протестиращите пред парламента. “Вече няма никакво значение какво е казал Борисов”, каза той на влизане в коментар на заявката на премиера да остане на власт.

Премиерът Бойко Борисов не присъстваше в Народното събрание. Групата на ГЕРБ напусна пленарната зала, в момента, в който Радев излезе да направи своето обръщение към депутатите и народа. “Бягството няма да ви спаси от позора. Истинският парламент е отвън” – с тези думи ги съпроводи Радев.

“След два месеца нестихващи протести в страната и тежка дискредитация в световните медии, мисля, че диагнозата на такова управление е окончателно поставена. Очаквам от българския парламент да не подменя дневния ред, това, което иска обществото”, каза президентът, който предупреди срещу опити да се съставя „експертен кабинет“.

“Като изразители на волята на народа ви призовавам да последвате исканията на българите за безусловна оставка на правителството. Нямаме друг път за излизане от кризата освен мирния”, завърши обръщението си Радев.

Нови сблъсъци между протестиращите и полицаите започнаха пред парламента. Полицията използва лютив газ. Репортерите на бТВ с мъка предават, защото и те са се нагълтали с газ. Операторът Борислав Мавров понесе удари и бе откаран с линейка.

Репортерът на БНТ Николай Минков е припаднал и откаран в болница с линейка. Той е колабирал, докато е вземал интервю. Преди това е бил напръскан с лютив спрей.

Преди обед бяхаа задържани съпредседателят на “Зелено движение” Борислав Сандов и членът на Националния съвет на движението Иван Калчев. Това съобщиха самите те във “Фейсбук”. За задържането си като Сандов написа: “Изведоха ме принудително и ме арестуваха, без да съм проявил агресия и без да нарушавам полицейския кордон. Това бе полицейски произвол”, а по-късно добави: “Полицията събира протестиращи на случаен принцип и възнамерява да ни държи по коридорите на РПУ-тата до утре, за да не се върнем на протеста. Дори не знаят по кой член от закона да ни съставят заповедите за задържане, защото онези, които ни арестуваха, са обратно в линията на ‘робокопите’ с лютивия спрей и палките”.

Калчев пък съобщи, че двамата се намират във 2-ро районно управление на СДВР, заедно с още 14 души и вече имат адвокат. Сред задържаните е и доц. Стоян Бешков, ръководител на отдел в Националния природонаучен музей, който публикува своя снимка с белезници, направена в полицейския бус, а след това снимки от полицейското управление. Последва незабавна реакция на европейските “Зелени”, които поискаха в “Туитър” незабавното освобождаване на Борислав Сандов и другите задържани днес мирни протестиращи.

„Бойко Борисов и българската полиция на трябва да нарушават правото на гражданите да протестират“, писаха те.

Източник: FrogNews