Начало FrogNews AstraZeneca отново ще достави по-малко ваксини. Какво се случва с масовата имунизация у нас?
0

AstraZeneca отново ще достави по-малко ваксини. Какво се случва с масовата имунизация у нас?

0

На хоризонта отново се задава проблем с количествата ваксини срещу COVID-19. Команията AstraZeneca обяви, че очаква да додстави по-малко от половината количества от препарата си, предвидени за второто тримесецие на тази година според сключения договор.

Това е обявил представител на Европейския съюз пред агенция “Ройтерс”. 

Новината идва на фона на обещанията за по-големите доставки на ваксини в България и масовата имунизация, която започна преди няколко дни. Избор на препарат липсва заради проблеми с количествата, които властта обеща да се решат към месец март. В момента масово се прилага ваксината на AstraZeneca. 

Според информация на здравното министерство от 8 февруари, която може да бъде видяна и на сайта на ведомството, всички получени до момента количества от ваксината на AstraZeneca ще се използват за поставяне на първа доза. Причината са именно очакванията за големите доставки. Въпросът обаче е какво ще се случи на фона на тревогата, която бият от Брюксел, че отново ще има забавяния? 

Днес държавният здравен главен инспектор д-р Ангел Кунчев увери пред “Свободна Европа”, че не е опасно, ако втората доза не бъде поставена навреме, а антитела се изграждат и след 7-10 дни от първата инжекция. 

Това обаче не променя факта, че заявката за достатъчно ваксини може и да не бъде изпълнена. 

Очакваните проблеми с доставките не бяха известни до този момент. Те идват на фона на и без това намалените количестав пред първото тримесецие, когато от компанията AstraZeneaca отново обявиха, че няма да успеят да изпълнят задълженията си по подписания с ЕС договор. Това значително ще попречи и на блока да постигнат заветните 70% имунизирано население в страните-членки до края на лятото.

Представителят на ЕС, който участва пряко в преговорите с англо-шведския производител на лекарства, заяви, че компанията е казала на блока по време на вътрешни срещи, че “ще достави по-малко от 90 милиона дози през второто тримесечие“.

Договорът на AstraZeneca с ЕС, който изтече миналата седмица, показа, че компанията се е ангажирала да достави 180 милиона дози на 27-те държави-членки през второто тримесечие.

“Полагаме неимоверни усилия да увеличим производствения капацитет. Правим всичко възможно, за да използваме нашата глобална верига за доставки, се надяваме, че ще успеем да доближим количествата в съответствие с предварителното споразумение”, посочи говорител на AstraZeneca, отказвайки да коментира конкретни цифри.

От Европейската комисия, която координира преговорите, все още няма коментар. 

Представителят на фармацевтичната компания, който е пожелал да запази анонимност, потвърди пред “Ройтерс”, че AstraZeneca планира да достави около 40 милиона дози през първото тримесечие, отново по-малко от половината от 90-те милиона дози, които бяха предвидени.

Източник: FrogNews