Начало FrogNews Лекар: Учениците няма да боледуват тежко от COVID-19
0

Лекар: Учениците няма да боледуват тежко от COVID-19

0

Не предвиждам големи проблеми с учениците, възможно е да има проблеми с учителите. Но учениците няма да боледуват тежко, но те ще станат начин, по който инфекцията ще се разпространява. Това заяви по БНТ пулмологът д-р Александър Симидчиев за проблема с разпространението на коронавируса в училищата.

Увеличаването на заразените е очаквано, „защото върнахме горе-долу една десета от населението обратно в групи – това са 700 000 ученици, които започнаха да си контактуват интензивно и това е мястото, където заразата се разпространява“.

Според пулмолога това, което наблюдаваме като пикове и спадове, не се дължи на външни фактори на вируса, а на поведението на хората.

„Когато хората се уморят да спазват мерките и започнат да контактуват повече и без предпазни средства, ще имаме пик. Когато съберем много хора на мач, на протест или на училище – ще наблюдаваме пик. Не е проблемът на околната среда, проблемът е на човешкото поведение“, допълни той.

Д-р Симидчиев заяви, че в момента, в който хората започнат да палят печките с дърва и въглища, увеличаването на фините прахови частици ще предразполага към по-често боледуване от всякакви инфекции, включително и от коронавируса. Той даде за пример Северна Италия, където според него, една от причините тя да е такова огнище, е че било най-замърсеното място от цялата страна.

Пулмологът заяви, че системата все още не е под натиск, но е трудно да се прогнозира какво ще стане по-натам. „В интензивните отделения няма да има проблем с ресурса. Около 700 човека са хоспитализирани към момента, това също е далече от броя на леглата, които има“, коментира той.

Единствено проблем вижда в поляризирането на мненията, защото хората се объркват кого да слушат и защо. Според него трябва да се обърне внимание не да се нарежда на хората какво да правят, а да им се обяснява какво и защо трябва да направят.

Източник: FrogNews

Сподели: