Начало FrogNews Тръгна делото срещу бившия шеф на агенцията за бежанците
0

Тръгна делото срещу бившия шеф на агенцията за бежанците

0

Близо две години по-късно бившият шеф на Държавната агенция за българите в чужбина тръгва в съда. Петър Харалампиев ще отговаря по обвинения в корупция. По-специално Харалампиев е обвинен за участие в престъпна група, занимаваща се с подкупи, търговия с влияние и пране на пари. Сред обвинените е и бившият главен секретар на агенцията Красимир Томов.

Скандалът се разгоря през октомври 2018 година. Харалампиев бе арестуван след разследване за корупционни схеми с незаконно издаване на български паспорти. Задържани бяха над 20 души. С обвинения обаче се сдобиха четирима, двама от които Харалампиев и Томов.

Според обвинението Харалампиев и главният секретар на агенцията са извъришли множество престъпления, свързани с работата им. В обвинителният акт се посочва, че Красимир Томов е държал 181 930 евро, 152 770 лева, 32 250 щатски долара и 15 британски паунда с обща левова равностойност 563 936.93 лева в банков сейф, като парите не били декларирани, като същевременно е знаел, че сумата е придобита по незаконен начин.

“Председателят и главният секретар на ДАБЧ са извършили и множество длъжностни престъпления, свързани с работата им с публични финансови ресурси – злоупотреби със служебни автомобили, горива, средства за бонуси и заплати и др. Те са отразени в изготвени по искане на Специализираната прокуратура доклади на АДФИ (Агенцията за държавна финансова инспекция), а нанесените на ДАБЧ щети се възстановяват на вноски. По тези факти и доказателства са отделени материали в отделно досъдебно производство“, съобщават още от държавното обвинение.

Другите двама обвиняеми по делото са предадени на съд за участие в организираната престъпна група. Според прокуратурата, обект на корупционната дейност на участниците са били предимно граждани на държави от Западните Балкани, както и на държави, нечленуващи в ЕС, които са със славянско население.

“Доказани са случаи, в които К.Т.(Красимир Томов) лично давал съвети на чужди граждани или техни посредници как да се манипулират книжата към заявленията за издаване на удостоверение за български произход – актове за раждане, брачни свидетелства и др. на родителите и дядовците на кандидатите“, уточняват още от държавното обвинение.

Източник: FrogNews

Сподели: