Начало FrogNews Делян Дяков: Внимателно избирайте от какво да ви е срам. Чушкопекът оставете на мира
0

Делян Дяков: Внимателно избирайте от какво да ви е срам. Чушкопекът оставете на мира

0

Облякъл съм си новите дрехи и влизам в ”Технополис”:
– Искам да ми продадете един чушкопек, моля.
– Да, заповядайте, – повежда ме млада дама към сектора.
Вади кашонче отдолу, някъде под рафтовете с лъщящи модерни грилове и скари.
– Защо не е изложен? – запитвам подозрително.

– Е, сега… как си представяте да тропнем тук сред тези маркови уреди един чушкопек…, – отвръща момичето, почти убедено, че няма как да не се шегувам.

– Значи предлагате търсен продукт, от който формирате печалба, но всъщност ви е срам от него?

– Ами… то… и у нас имаме всъщност…, ама така са решили шефовете.

Докато вървях към касата се замислих как нашият народ все се срамува от грешните неща. Не се срамува от това колко е корумпиран. Не се срамува от това как като срещне нейде пречка, търси „някой наш човек“ да му помогне да уреди нещата. Не се срамува да даде 50 лв. на катаджията. Не се срамува и да вземе 50 лв., ако е катаджия. Не се срамува, че най-трудното нещо в целия му университет е било влизането.

Не се срамува, че край 80% от красивите български плажове са изградени бетонни мегаполиси. Не се срамува от това, че дълбоко в себе си е расист, хомофоб, ксенофоб (е, германците обича, но и на тях се подиграва). Не го е срам, че често е по-крадлив тарикат дори от политиците, за които гласува. Не го е срам, че хем е най-недисциплинираният, хем най-покорният на света, че робството му е сладост и му дава усещането за сигурност и безопасност. Не го е срам колко толерантен е срещу потисничеството и несправедливостта, щом не са насочени лично към него.

Не го е срам, че пътищата му са като след война без да е имало такава. Не го е срам да се гордее, че магистралите му са най-евтините в целия свят, знаейки, че 30-50% от парите са откраднати и тепърва предстои ремонт на ремонта на ремонта. Не го е срам, че за 30 години чехи, поляци и дори румънци избягаха на километри пред него. Не го е срам, че децата му са на опашката на PISA, а част от пенсионерите му живеят със €150 на месец. Не го е срам, че има най-бързият и евтин интернет в света, но няма е-правителство. Не го е срам хем да плаща данъци, за да издържа образователната система, хем още толкова за частни уроци, че и за подкупи, щото е много важно детето да учи в онова училище…

Но го е срам от чушкопека. От този наш уникален технологичен връх. От тази топла чувствена утроба, в която прониква твърдата и изправена българска червена капия. От този родител на българския кулинарен триумф – жарената, частично овъглена чушка. От това чудно произведение, от което започва шедьовърът на българската лютеница, която от скоро се прави дори в Япония. От този истински обединител на нацията, (защото кой би се скарал с другаря си, ако двамата ръфат 3 см дебела филия – някои вече му викат слайс – селски хляб с лютеница). От този изящен нагрят до червено керамичен цилиндър събрал в себе си целия порив на българина към съвършенство и богат вкус и аромат. Чиста красота.

Затова, скъпи съотечественици, моля ви, внимателно избирайте от какво да ви е срам. Избор бол. Само чушкопека оставете на мира.“

Делян Дяков, Фейсбук

Източник: FrogNews

Сподели: