Начало FrogNews Ивайло Калфин: все по-често ще виждаме България в негативна светлина в институциите на ЕС
0

Ивайло Калфин: все по-често ще виждаме България в негативна светлина в институциите на ЕС

0

Европейските институции са много тежък и бавен механизъм, но когато един път този механизъм се задвижи, много трудно може да се спре. Ако нямаше обществено недоволство в България, трудно няколко депутати можеха да предизвикат изслушване за България в пленарната зала на Европейския парламент. Колелото се завърта и за съжаление все по-често ще виждаме България в негативна светлина в европейските институции.

 Това каза в предаването „120 минути“ по БТВ бившият министър на външните работи и бивш евродепутат Ивайло Калфин.

Европейската комисия избягва много внимателно да се намесва във вътрешни проблеми, но от друга страна е натоварена със задачата да се спазват принципите на Европейския съюз в страните членки. Вижда се, че протестиращите у нас имат много ясна теза, свързана с корупцията, а от страна на управляващите няма ясно оспорване на това нещо, посочи Калфин.

По принцип не трябва да очакваме европейските институции или който и да е отвън да реши проблемите в България. Не може да очакваме, че Европейската комисия ще ни провери нещата. Европейските институции могат да дават знак, но проблемите се решават тук в България.  Никой отвън няма да подреди България, подчерта бившият евродепутат.

За България има два избора – като Полша и Унгария да кажем „Не ни интересуват вашите препоръки“ и да влезем в конфронтация с Европейския съюз или наш представител на високо ниво да присъства на изслушването за България и страната ни да се съобрази с препоръките, каза още Ивайло Калфин.

След като има критики към страната, трябва някой да отиде и да защити позицията си, отбеляза още Калфин.  

„Липсата на български представители на високо равнище, които да говорят, оставя впечатлението в европейските институции, че хората на площадите имат право“, каза той.  

Според него има голямо политическо желание да се обвърже получаването на средствата с върховенството на закона. 

„Има огромно мнозинство в европейския парламент, което казва: Когато една страна не приема нашите ценности, тогава нашите данъкоплатци не би трябвало да са задължени към нея. Натискът да се обвърже решаването на проблемите с европейските пари ще продължи, засега механизмът не е намерен“, отбеляза Калфин. 

Източник: FrogNews

Сподели: