Начало FrogNews Докато народът скандира ”Оставка”: Кой печели концесиите на родните плажове?
0

Докато народът скандира ”Оставка”: Кой печели концесиите на родните плажове?

0

Докато народът вика с цяло гърло ”Оставка” под прозорците на властта, държавата отдава на концесии имоти и плажове на конвейер. Обявените уж обществени поръчки са просто проформа, а конкурсите се печелят от шепа хора.

Един от най-красивите плажове на Каварна – „Иканталъка 2“

е бил отдаден на концесия след стартирала на 26 май тази година процедура. Решението е взето от Министерския съвет и е обнародвано в брой 49 на Държавен вестник.

.

Фирмата, която ще стопанисва плажа е „Лайтхаус бийч“ ЕООД.

Същата фирма е концесионер на плажа през 2015 г. Тогава дружеството печели в състезание само със себе си. Тогава процедурата е прекратена поради липса на интерес.

„Лайтхаус бийч“ ЕООД е собственост на Атанас Кьосев, показва справка в Търговския регистър. Фирмата е със седалище в София.

Кьосев получава концесията на плажа в Каварна за срок от 20 години, като според публична информация в сайта на Министерския съвет концесионерът се задължава за целия срок на договора да предостави чадъри и шезлонги не цена 20 лева 10 лева с ДДС всеки в зоната за платени плажни принадлежности на морския плаж.

Дружеството стартира с капитал от 100 лева, който към днешна дата не е увеличен с нито стотинка. За сметка на това друга фирма, свързана с Кьосев – „ЛАЙТХАУС ХОТЕЛ ЕООД / LIGHTHOUSE HOTEL Ltd.“ разполага с капитал в размер на 590 000 лв. Фирмата е със седалище абсолютно същия адрес: гр. София, п.к. 1000, р-н Възраждане, бул. „Мария Луиза № 9-11, ет. 2, ап. офис 3Б.

.

.

Според новината за отдаването на концесия концесионното възнаграждение за всяка календарна година от срока на концесията е определен съгласно приетата от правителството Методика за определяне на минималния размер на концесионното възнаграждение за морските плажове и предложения от концесионера размер на роялти от 1,90 на сто без ДДС.

Годишното концесионно възнаграждение за първата година от срока на концесията е в размер на 7,302 хил. лв. без ДДС.

Предвидените инвестиции, свързани с подобряване на облика на морския плаж за срока на концесията в размер на 380,114 хил. лева с ДДС.

„Малък плаж – Лозенец“

пък попада в ръцете на Димитър Тодоранов.Той е един от основните съдружници в дружеството „Ендевър Лозенец Фест“ ДЗЗД, като според справка в Търговския регистър притежава дялово участие от 1350 лева от обявения капитал в размер на 1500 лева. Тодоранов притежава множество фирми и стопанисва едни от най-оборотните заведения в Лозенец.

Ето и какво посочва самия той в личния си уебсайт:

Името ми е Димитър Тодоранов. Управител съм на Ендевър Груп, която е представител на Universal Nutrition USA за България и управлява Hacienda Art & Sport Beach,Лозенец и Hacienda Club ,София.

Чрез Ендевър Ентъртеймънт и Кота продуцирам концерти,театрални постановки и др.-“Любов в Операта“ и „Концерт на брега“ с Лили Иванова,“Фондацията/Лозенец“, -Summer in Pixels“ , „Свалячи“ по Елин Рахнев с Геро и Малин..

В момента съм главен мениджър на Българската Федерация Шотокан Карате, като изпълнявам функциите на треньор на националните отбори при мъжете, жените и юношите“.

.

Дружеството ще стопанисва плажа в община Царево за срок от 20 години. Според определението за отдаване на плажа в община Царево дружеството се задържава за целия срок на концесията да предостави чадъри и шезлонги отново за цена от 10 лева с ДДС.

С 20-годишна концесия е и плаж „Делфин“.

Той е отдаден на „Валто-Трейд“ ЕООД като условията са същите – дружеството се задължава да предоставя чадъри и шезлонги на цена от 10 лева с ДДС.

.

„Валто-Трейд“ ЕООД е била собственост на Валентин Христов Вълков до началото на юни тази година. След това е прехвърлена на Николай Йорданов Господинов. Седалището на фирмата пък се намира в блок в Студентски град, в който се помещават общежития.

.

Годишното концесионно възнаграждение за първата година от срока на концесията е в размер на 33 388,73 лв. с ДДС.

„Самър-М“ ООД ще стопанисва плажа „Обзор-Централен“. Този път обаче чадъри и шезлонги трябва да се предоставят на цена от 8 лева.

Годишното концесионно възнаграждение за първата година от срока на концесията е в размер на 175 712,06 лв. е ДДС.

Впечатление прави, че според учредителният акт на дружеството то е било създадено едва в края на месец май тази година с капитал от 10 лева. Фирмата е собственост на Ивайло Миронов Маринов, който участва в още шест фирми.

.

Джесика Вълчева

Източник: FrogNews

Сподели: