Начало FrogNews Владислав Панев: Трябва да събудим амбициите на хората. Конюнктурата насърчава посредствеността
0

Владислав Панев: Трябва да събудим амбициите на хората. Конюнктурата насърчава посредствеността

0

Трябва да събудим амбициите на хората. Това си говорихме с приятел, който е от най-успешните български бизнесмени. Конюнктурата е такава, че подтиска глада за успех. Насърчава посредствеността.

Няколко примера. Десетки хиляди са извън социалната система, с дългове, които не могат да изплатят цял живот. Те предпочитат да работят в сивия сектор, защото иначе заплатата им ще отива при кредиторите. Закон за личния фалит е задължителен, за да ги върнем.

Проблем е, че като знаеш, че можеш да се озовеш в това положение, не си склонен да поемаш рискове. А икономиката има нужда от повече предприемачи. Вярно е, че само един от 10 успява. Ама едно е да се пробват 10 хиляди и хиляда от тях да пробият. Друго е 100 хиляди. Разликата ще бъде огромна. Но като рискуваш да станеш доживотен длъжник, те е страх и не опитваш. Държавата така насърчава страхът, а не риска. Това дърпа всички надолу.

Друг пример и от днес е „осемте джуджета“. Много предприемачи стигат определено ниво и не искат да продължат нагоре. Защото ще станат видими за прокурорската и всички други мафии. Ще им вземат бизнеса ако не слушат. Това слагане на рамки унищожава шанса да имаме истински бизнес шампиони. Не назначени такива.

Промяна на манталитета тръгва от ей такива неща. И от училището, което трябва да възпитава герои. Да възпитава критично мислене, а не послушковци и страхливци. Постигнем ли тези и няколко други промени, ще сме спечелили. И рано или късно ще бъдем райска градина. Не ни трябва много.

Владислав Панев, Фейсбук

Източник: FrogNews

Сподели: