Начало FrogNews Гореща точка: Беларус. Прокуратурата разследва опит за държавен преврат
0

Гореща точка: Беларус. Прокуратурата разследва опит за държавен преврат

0

Държавното обвинение в Минск заяви, че е започнато разследване срещу опозицията заради предпоалгаем опит за преврат. Повод за действията на прокуратурата е създаването и дейността на Координационния съвет на опозицията, в който влизат редица известни граждани на страната, както и нобеловият лауреат за литература Светлана Алексиевич.

Беларус е изправена пред най-голямата политическа криза от разпада на Съветския съюз, пишат от агенция “Ройтерс”. Десетки хиляди граждани излязоха на протест и отказват да приемат победата на Александър Лукашенко, който спечели 80% от вота на президентските избори на 9 август. Смята се, че резултатите от гласуването са били манипулирани.

Опозицията създаде Координационния съвет във вторник, чиято цел е да обсъди с властта какъв да е процесът за мирно излизане от политическата криза. Ръководството на Координационния съвет заяви днес, че трябва да се повторят изборите за държавен глава при нормални условия и че Лукашенко отново може да се кандидатира.

Според прокуратурата обаче съществува опасност от заговор за изземване на властта и призовават за обявяване на опасност за националната сигурност. Към момента обаче няма посочени конкретни заподозрени лица. Съветът също отрече подобни обвинения и заяви, че усилията на членовете са насочени към установяването на справедливост и законност.

Източник: FrogNews

Сподели: