Начало FrogNews “Die Zeit”: Новите протестни блокади засилват натиска върху правителството
0

“Die Zeit”: Новите протестни блокади засилват натиска върху правителството

0

Поредно германско издание пише за случващото се в България. Антиправителствените протести в страната ни продължават вече 32 последователен ден. За демонстрациите се пише активно зад граница. Световни агенции и издания, сред които ”Шпигел”, ”Дер Щандарт”, ”Ройтерс”, ”Ню Йорк Таймс”, ”Ал-Джазира”, ”Евронюз” и др. не спират да следят обстановката.

Този път статията е на германския седмичник „Die Zeit“. Ето и целият материал:

„Демонстрантите в България засилиха натиска върху управляващите с нови протести и по-голяма палаткова блокада. Хвърляха домати и яйца по сградата на Министерския съвет в столицата. Блокираха отново три ключови кръстовища, за да постигнат исканията си – оставка на управляващите, на главния прокурор и нови избори.

Полицията почисти незаконните палаткови блокади в петък рано сутринта заради оплаквания на граждани.

Протестиращите в България настояват за оставката на премиера Бойко Борисов и правителството му в продължение на четири седмици. Сегашният кабинет на премиера е на власт от 2017 г. Правителството е обвинено в корупция, мафиотско поведение и зависимост от олигархията.

Протести има и във Варна и Пловдив. Там също бяха разчистени палатковите блокади в петък сутрин.

Държавният глава Румен Радев който подкрепя протестите, настоя за полицейско разследване. В изявление във Facebook президентът посочи, че репресиите няма да възстановят доверието към кабинета.

“Ако полицията махне палатките, ще ги сложим отново”, заяви един от протестиращите пред bTV и допълни – става дума за игра на котка и мишка.

Правителството отказва да подаде оставка заради уличен натиск. Заявката е да довърши мандата си и избори да има през март 2021 г.“

Превод: Джесика Вълчева

Източник: FrogNews

Сподели: