Начало FrogNews ”Франс прес”: Над 5 000 души в България извикаха “Мафия” и “Оставка”
0

”Франс прес”: Над 5 000 души в България извикаха “Мафия” и “Оставка”

0

Блокадите на антиправителствения протест в столицата бяха върнати в събота – по-малко от ден, след като бяха премахнати от полицията. Акции имаше и в още пет други града.

Над 5 000 души се събраха в проливния дъжд, за да извикат “Мафия” и “Оставка” за 30 последователен ден. Това е най-голямата протестна вълна в най-бедната европейска държава от 2013-2014 насам.

На протестите присъстват предимно млади хора. Настояванията им са за оставката на кабинета на премиера Бойко Борисов, както и на главния прокурор Иван Гешев. Според протестиращите те са свързани със задкулисни олигарси.

Борисов вече е подавал два пъти оставка. Но заедно с коалицията си в четвъртък решиха, че ще изкарат мандата си докрай и редовни избори ще има през март 2021 г.

Протестиращите окупираха ключови кръстовища в София, Варна, Пловдив. Сериозно възпрепятстван бе трафика, а освен това бе блокиран и път в централната част на страната. Полицията реши да разчисти палатковите лагери рано сутринта в петък, като предупреди – повече блокади няма да бъдат толерирани.

Въпреки това обаче три нови блокади бяха сформирани през нощта. Барикадата е направена с помощта на контейнери за боклук, пейки и бетонни блокове.

Превод: Джесика Вълчева

Източник: FrogNews

Сподели: