Начало FrogNews BBC показа на британците какво се случва в България
0

BBC показа на британците какво се случва в България

0

През последните два дни полицията в България насилствено отстрани протестиращите от улиците в столицата на страната. Всичко се случва на фона на продължаващи вече месец демонстрации срещу корупцията и злоупотребата с публични средства.

Така започва обобщаващият материал в подкаста на британската национална телевизия BBC “The Newsroom”. В него е излъчен и репортаж на Красимира Хендри – отговорен редактор Международни новини (World Duty Editor) в BBC.

Това е поредното медийно отразяване на случващото се у нас от страна на международните издания. Активно за гражданските протести срещу правителството се говори и в германски издания като “Шпигел” и “Дер Щандарт”. Преди няколко седмици пък доста критични материали имаше в “Политико”, “Евронюз”, “Ройтерс”, както и издания отвъд океана, сред които и “Ню Йорк Таймс”.

“Медиите в България излъчиха репортажи за разследвания срещу корупцията и записи с представители на властта, в това число и премиерът Бойко Борисов. В тях той използва обиден език. Появиха се и фотографии, на които се вижда как Борисов спи с пистолет и много пари в чекмеджето на нощното му шкафче.

Тежко въоръжени мъже нахлуха в офисите на президента Румен Радев – отявлен критик срещу управляващите и данните за корупция във властта. Радев обвини Борисов в това, че има връзки с олигархията. По-късно бяха задържани членове на президентската администрация.

По-рано тази седмица журналисти, отишли да отразят конференцията на управляващата партия, бяха нападнати, а телефоните им – счупени”, се казва в репортажа.

Красимира Хенди разговаря и с председателя на “Демократична България” и бивш правосъден министър Христо Иванов, който разказва за случващото се у нас пред британската публика.

Споменава се и още факта, че според доклад на “Трансперънси интернешънъл” страната ни се намира на последно място в Европейския съюз що се отнася до борба с корупцията. Отбелязва се също, че България е една от най-бедните икономики в Общността.

Пред BBC на английски говори и социалния министър Деница Сачева:

“Когато говорим за корупция, важно е да се прави ясна разлика между възприятията и фактите. През последните десет години доходите в България са се повишили три пъти, а БВП – два пъти. Това не би било възможно в държава, която е толкова обхваната от корупция, колкото се твърди. Това е всекидневна битка, която водим”, заяви Сачева.

Отразен в репортажа бе и фактът, че премиерът Борисов заяви, че ще подаде оставка, но коалиционните му партньори не му позволяват да го направи.

Превод и редакция: Джесика Вълчева

Източник: FrogNews

Сподели: